Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Akıllı Telefonlarda OLED Ekran Sorunlarına Lazerle Onarım Çözümü

OLED panelleri lazer kullanarak onarma, akıllı telefonlardaki ekran sorunlarına yeni bir çözüm sunmaktadır. Çin'de geliştirilen bu yeni makine, hem üreticilerin hem de tüketicilerin tasarruf etmesine yardımcı olmaktadır. Makine, OLED panellerin mikroskobik yapısını analiz ederek kırık tel izlerini onarmakta ve yeniden biçimlendirmektedir. Ancak, yalnızca OLED panellere uygulanabilen bir onarım işlemidir.

Yayın Tarihi: 21.07.2023 12:39
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Akıllı Telefonlarda OLED Ekran Sorunlarına Lazerle Onarım Çözümü

Dikey veya Yatay Yeşil Çizgi Sorunu

Dikey veya yatay yeşil çizgi sorunu, marka ve model fark etmeksizin akıllı telefonlarda yaşanan sorunlardan biridir. OLED panelleri lazer kullanarak onarma, ekran sorunlarını çözmenin yeni bir yoludur. Çin'de ortaya çıkan yeni bir makine, hem üreticilerin hem de tüketicilerin tasarruf etmesine yardımcı olacak.

Yeni Yöntem: Lazerle Onarım

OLED paneller, excimer lazer tavlama (ELA) adı verilen bir işlem kullanılarak üretilir. Bu işlemde, bir amorf silikon tabakasının yerleştirildiği ve ardından panelin tüm piksellerini birbirine bağlayan mikroskobik iletken kabloları oluşturmak için darbeli lazer kullanılarak polikristalin silikona dönüştürülür. Bu karmaşık kablo ağının herhangi bir parçası hasar gördüğünde ekranın bazı bölümlerinin arızalanmasına ve dikey yeşil veya pembe çizgi gibi görsel kusurların oluşmasına neden olabilir.

Ekranın Çıkarılması, Gücün Kesilmesi Gerekmiyor

Bu yeni makine, OLED'in mikroskobik yapısını analiz etmek için güçlü bir mikroskop kullanan bir teknisyen tarafından çalıştırılır. Kırık tel izlerini onarmak ve yeniden biçimlendirmek için aynı lazer teknolojisi kullanılır. Onarımlar genellikle koruyucu camın üst tabakası altındaki OLED panele yapışıkken ve panel çalışır durumdayken bile yapılabilmektedir. Bu sayede teknisyen onarımın başarılı olup olmadığını anında görebilir.

Yalnızca OLED Panellere Uygulanabiliyor

Bu makine, yalnızca OLED panellere uygulanabilen bir onarım işlemi gerçekleştirebilir. Özellikle OLED panel kullanan akıllı telefonlarda ekran en pahalı bileşenlerden biridir ve bir zarar geldiğinde onarımı maliyetlidir. Hem üretici hem de tüketici açısından fayda sağlayan bu makine, çatlak veya çizik içeren tüm ekranları onarmadığını belirtmek gerekir.