Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Akaryakıt Zamları Nakliyecileri Zorluyor

Akaryakıt fiyatlarındaki artış, nakliyecilerin maliyetlerini artırıyor ve bu durum tüketiciye de yansıyor. Antalya'dan İstanbul'a gelen bir ürünün maliyeti kg başı 2,90 TL oldu. Nakliyeciler, yüksek maliyetler nedeniyle eylemler düzenleyerek seslerini duyurmaya çalışıyor.

Yayın Tarihi: 22.07.2023 09:40
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Akaryakıt Zamları Nakliyecileri Zorluyor

Akaryakıt Zamları Nakliyecileri Zorluyor

Antalya'dan İstanbul'a gelen bir ürünün maliyeti kg başı 2,90 TL oldu. Tüketiciye katlanarak yansıyacak bu artış nakliyeciyi de zorda bırakıyor.

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre; CHP Uşak eski Milletvekili Özkan Yalım'ın, nakliyecilerin yol masrafına ilişkin yaptığı hesaba göre, ürün halden bedavaya dahi alınsa sadece Antalya'dan İstanbul'a gelene kadar kilogram fiyatı 2.90 TL oldu. Tarladan çıkan bu ürünlere ayrıca ürün ücreti, komisyoncu ücreti, hal ücreti, KDV ve halden şehir içi nakliye ücreti, satıcı karı gibi ücretler eklenince tezgaha ulaşana kadar fiyat katlanıyor.

Tüm Giderlerle 29 Bin TL

Antalya ve İstanbul arasında ki mesafenin 800 kilometre olduğu ve dönüşle de beraber 1600 kilometre kat edildiğini belirten Yalım'ın halden ürün taşıyan kamyoncularla beraber yaptığı hesaplama da, "20 ton sebze taşıma kapasitesine sahip olan, kırkayak diye tabir edilen bir kamyon veya bir TIR 100 kilometrede yaklaşık 40 litre mazot yakıyor. Bu araç Antalya'dan İstanbul'a, 800 kilometrede 320 litre mazot yakar. Antalya'daki mazot fiyatına göre hesap yaptığımızda, Antalya-İstanbul arası sadece gidiş maliyeti yaklaşık 6 bin 240 TL oluyor." açıklaması yaptılar.

Yol, köprü geçiş ücretleriyle birlikte şoförün günlük giderlerleri ve ücreti de buna eklenmesinden sonra kamyonun sadece tek yön gönderinin 11 bin 8 TL olduğun belirtilirken Yalım açıklamalarını da, "Bu masraflara kamyoncunun yapacağı karı, ödeyeceği vergileri, işletme giderlerini ilave edersek yaklaşık tek sefer 29 bin TL. Gidiş-dönüş bu maliyet 58.000 bin TL oluyor. 20 ton taşıyan araç için Antalya-İstanbul arasında 1 kilogram ürün 2 lira 90 kuruşa taşınıyor. Yani Antalya'dan 10 kilogramlık karpuzu bedavaya alsanız bile, şehir içindeki halden-satıcıya ulaşım masrafı hariç, İstanbul haline geldiğinde 10 kilogram karpuz için 29 lira bedel ödemek zorunda kalınıyor." sözleriyle tamamladı.

Nakliyeciler Çalışmayı Durdurdu

İzmir'in Bornova ilçesinde faaliyet gösteren Işıkkent Nakliyeciler Sitesi Başkanlığı bünyesinde de çalışan nakliye firmalarının KDV ve ÖTV artışları sonrası akaryakıt zamlarına karşı kontak kapattığı belirtildi. 300'den fazla kamyoncunun kazançlarının akaryakıta gittiğini ve kar edemeyeceklerini belirtti. Zamların geri çekilmesini talep eden şoförler, eylemlerin tüm nakliyeci esnaf odaları ile birlikte, ülke geneline kontak kapatarak seslerini duyurmaları gerektiğini söyledi.