Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ağır Çantalar ve Öğrenci Sağlığı: Riskler ve Çözümler

Ağır çanta taşıyan öğrencilerde sırt ve bel ağrıları artıyor, uzmanlar önerilerde bulunuyor.

Yayın Tarihi: 19.10.2024 10:30
Güncelleme Tarihi: 19.10.2024 10:30

Ağır Çantalar ve Öğrenci Sağlığı: Riskler ve Çözümler

Ağır Çanta Taşımak Sırt ve Bel Ağrılarına Yol Açıyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oktay Nar, okulların açılmasıyla birlikte ilkokul ve ortaokula giden çocukların sırt ve bel ağrısı şikayetlerinin arttığını belirtmektedir. Nar, "Sırt ve bel ağrılarıyla ilgili şikayetler eylül ve ekim aylarında çok daha fazla görülmektedir," diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekiyor.

Çanta Seçiminin Önemi

Öğrencilerin taşıdıkları çantaların içeriğindeki malzemelerin, ödevler, beslenme çantası ve suluk gibi eşyalarla arttığını vurgulayan Nar, bu durumun çocukların sırtlarına fazla yük bindirdiğini ifade ediyor.

Doğru Kullanım Tavsiyeleri

Nar, çanta seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalara da değinerek, "İyi bir çanta seçimi şart. Çantaların kol desteklerinin omuza iyi oturması gerekiyor,” dedi. Vücudu destekleyen kemerleri olan çantaların tercih edilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Çanta Ağırlığı ve Büyüme Ağrıları

Opr. Dr. Nar, çantanın ağırlığının 8 kilogramı geçmemesi gerektiğini belirtti. Okul çantalarının ideal ağırlığını ise 5 kilogram olarak tanımladı.

Önerilen Egzersizler

Nar, öğrencilere sırt ve bel ağrılarını azaltmak için esneme hareketleri yapmalarını önerdi. Özellikle sabit bir noktaya uzun süre bakan çocukların saat başı bazı egzersizler yaparak hareket etmeleri gerektiğini dile getirdi.

Ağrıların Büyüme Ağrısı ile Karıştırılması

Ağır yük taşımanın neden olduğu bacak ağrıları ve yürüyüş bozuklukları hakkında bilgi veren Nar, ailelerin bu durumları sıklıkla büyüme ağrıları ile karıştırdığını bildirdi. "Büyüme ağrıları genellikle sırt ve bel bölgesinde olmuyor," diyerek ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Tavsiyeler

Ailelere, doğru çanta seçimi yapmaları, çantanın içeriğini dengeli tutmaları ve çocuklarını spora teşvik etmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Nar, "Ağrıları olan çocuklar için teneffüslerde esneme, boyun hareketleri yapmaları faydalı olabilir," ifadesinde bulundu.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oktay Nar, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamada...

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oktay Nar, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamada bulundu.