
Adıyaman'da Zimem Defteri Geleneği
Osmanlı döneminin hayır geleneklerinden biri olarak bilinen "zimem defteri" uygulaması, Adıyaman'da ramazan ayı boyunca yaşatılmaya devam ediyor.
Ramazan Ayında Hayırseverlik
Adıyaman İl Müftülüğü çatısı altında görev yapan Ebubekir Kız Kur'an Kursu Hocası Fatma Mutlu'nun öncülüğündeki ekip, yaklaşık 9 yıldır bu geleneği sürdürüyor. Ekip, mahalle bakkallarındaki borç defterlerine yardımcı olmak amacıyla düzenli ödemeler yapıyor.
Hayırseverlerin Desteği
Fatma Mutlu ve gönüllü arkadaşları, dezavantajlı bölgelerdeki esnafları ziyaret ederek ihtiyaç sahiplerinin borçlarını ödüyor. Bu süreçte hayırseverlerin destekleriyle hareket eden Mutlu, şöyle diyor:
"Gönüllü arkadaşlarımızla dostlarımızla mahalle, fırın, marketleri ve bakkalları gezerek ihtiyaç sahibi ve yetim ailelerin borçlarını kapatmaya gayret ediyoruz. Bu borç kapatmada hayırseverlerin ihtiyaç sahiplerinden, ihtiyaç sahiplerinin hayırseverlerden haberi yok. Biz sadece arada bir köprü görevi görmekteyiz."
Osmanlı Geleneği Yaşıyor
Mutlu, geleneksel uygulamanın bir Osmanlı geleneği olduğunu hatırlatarak, her ödeme sonrasında büyük bir sevinç yaşadıklarını vurguladı. Ayrıca, borçları kapatmak için fırın ve marketlerde ihtiyaç sahibi ailelerin borçlarını sorguladıklarını belirtti. Bu ramazan sürecinde bugüne kadar ödenen toplam borç miktarı ise 200 bin lirayı buldu.
Yüzler Gülüyor
Fırın işletmecisi Mustafa Tekin, bu tür bir yardım faaliyetiyle ilk kez karşılaştığını ifade ederek hayırseverlere teşekkür etti.
Osmanlı döneminin hayır geleneklerinden biri olan ve ihtiyaç sahiplerinin borçlarının isimsiz olarak ödendiği "zimem defteri" uygulaması, Adıyaman'da ramazanda sürdürülüyor.
Osmanlı döneminin hayır geleneklerinden biri olan ve ihtiyaç sahiplerinin borçlarının isimsiz olarak ödendiği "zimem defteri" uygulaması, Adıyaman'da ramazanda sürdürülüyor.