Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

AB'nin Yeni Dijital Piyasalar Yasası (DMA) Apple ve Microsoft'u Endişelendiriyor

AB'nin yeni Dijital Piyasalar Yasası (DMA), Apple ve Microsoft gibi büyük şirketler arasında tedirginliğe yol açtı. İki teknoloji devi, DMA kapsamına girip girmeyeceklerini tartışıyor. DMA, teknoloji devlerine yeni sorumluluklar getirecek ve hizmetlerinin rakip uygulamalarla uyumlu olmasını sağlayacak düzenlemeleri yapmalarını zorunlu kılacak. Apple ve Microsoft ise DMA'ya itiraz ediyor ve hizmetlerinin rakip platformlarla birlikte çalışmak zorunda kalabileceğini belirtiyorlar.

Yayın Tarihi: 05.09.2023 13:27
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

AB'nin Yeni Dijital Piyasalar Yasası (DMA) Apple ve Microsoft'u Endişelendiriyor

AB'nin yeni Dijital Piyasalar Yasası (DMA) Apple ve Microsoft gibi büyük şirketler arasında tedirginliğe yol açtı.

İki teknoloji devi bu düzenlemenin kapsamına giren platformlar arasında yer alıp almayacaklarını tartışıyorlar. Avrupa Birliği bu hafta DMA kapsamına girecek hizmetlerin ilk listesini yayınlayacak. Yıllık cirosu 7.5 milyar avro veya daha fazla olan piyasa değeri 75 milyar avro veya üzerinde olan ve AB'de aylık olarak 45 milyon aktif kullanıcıya sahip olan platformların listede yer alması bekleniyor.

Dijital Piyasalar Yasası (DMA) teknoloji devlerinin ürün ve hizmetlerine yeni sorumluluklar getirecek. Sorumlular rakiplerle veri paylaşımını hizmetlerini onlarınkine bağlamayı ve hizmetlerinin rakip uygulamalarla uyumlu olmasını sağlayacak düzenlemeleri ve değişiklikleri yapmak zorunda kalacaklar.

Apple ve Microsoft AB'ye İtiraz Etti

Financial Times'ın haberine göre Apple iMessage'ın DMA kapsamına girmediğini ve hizmetlerini rakip uygulamalara açmanın gerekli olmayacağını iddia ediyor. Aynı şekilde Microsoft da Bing arama motorunun sadece yüzde 3'lük bir pazar payına sahip olduğunu belirterek DMA'ya tabi olmaması gerektiğini öne sürüyor.

Avrupa Birliği iki teknoloji devinin itirazlarını kabul etmezse Apple ve Microsoft hizmetlerini rakip platformlarla birlikte çalışır hale getirmek zorunda kalabilir. Söz konusu düzenlemelerin yapılması halinde örneğin iPhone'daki bir iMessage kullanıcısı ile Android'deki bir WhatsApp kullanıcısı konuşabilecek. Ayrıca Apple sadece iMessage'da değil iPhone işletim sistemi iOS'ta da düzenlemeler yapacak. Bu kapsamda iOS 17 ile birlikte iPhone'lara App Store dışındaki üçüncü taraf kaynaklardan uygulama yüklenmesine izin verecek.