Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD'nin 'Terör Devleti' Planları ve Türkiye'nin Kararlılığı

Suriye'nin kuzeyindeki 'terör devleti' projesi Türkiye'nin askerî harekât ve tüm önleyici tedbirlerine karşın rafa kalkmış değil. ABD bu bölgede sadece vites küçülttü, hedef değiştirmedi. Türkiye ise dört büyük askeri harekâtla Suriye'nin kuzeyinde önemli sayılabilecek tedbirler aldı. Ankara terör koridorunu parçalamayı başardı fakat ABD'nin bölgede süren varlığı nedeniyle 'terör devleti' planlarının hâlâ aktif olduğunun farkında. Türk-ABD ilişkileri 'stratejik müttefik'liğe rağmen hep sorunluydu.

Yayın Tarihi: 06.10.2023 07:53
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

ABD'nin 'Terör Devleti' Planları ve Türkiye'nin Kararlılığı

Suriye'nin kuzeyindeki 'terör devleti' projesi

Türkiye'nin askerî harekât ve tüm önleyici tedbirlerine karşın rafa kalkmış değil. ABD bu bölgede sadece vites küçülttü, hedef değiştirmedi. ABD, Türkiye'yi uykuda tutarak terör devleti projesini geri dönülmez bir noktaya taşıma gayreti içinde. Çok tepki çekmek istemiyor.

Zira 14-28 Mayıs seçimlerinin sonucu beklentilerinin aksi yönde oldu. Yunanistan'ın silahlandırılması ve satışına onay vermedikleri F-16'ları, Türkiye'yi oyalamak için kullanıyorlar. Böylece Ankara'yı biraz daha pasifize edeceklerini sanıyorlar. Amaçları, Ankara'nın güney sınırlarındaki dikkatini kuzey sınırları üzerinde tutmak.

Türkiye'nin Kararlılığı

Türkiye ise dört büyük askeri harekâtla Suriye'nin kuzeyinde önemli sayılabilecek tedbirler aldı. Ankara terör koridorunu parçalamayı başardı fakat ABD'nin bölgede süren varlığı nedeniyle 'terör devleti' planlarının hâlâ aktif olduğunun farkında. Küçük bir kontrol kaybının Suriye'de büyük sonuçlar doğuracağını biliyor.

Dünyanın içine yuvarlandığı savaş, istikrarsızlık ve ekonomik kriz ortamında Türkiye'yi güvenli limanda tutmak önemli. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugüne kadarki tarzı siyasette sağlam adımlarla ilerlemek ve hedeften vazgeçmemek biçiminde. Devletin, güney sınırlarımızın dibinde bir terör devleti bitmesine asla müsamaha göstermeme kararlılığı sürüyor, önemli olan da bu.

ABD'nin Etki Sahasında

Irak ve Suriye'nin kuzeyine yönelik gerçekleştirilen son operasyonlar devletin bu konudaki kararlılığının net ifadesi. ABD'nin bölgedeki bütün hareketleri gözlem altında. Bölge devletleriyle geliştirilen ilişkiler Suriye'yi de içine alarak ABD'yi bölgeden dışlayacak ve 'terör devleti' planlarını da ortadan kaldıracak niteliktedir. ABD'nin etki sahasında bulunan terör örgütünün kontrol ettiği tesislerin vurulması 'üçüncü taraf' olarak ABD'ye verilen açık bir mesajdır. Ankara'da patlayan bombaların sonuçları olacaktır ve ABD'nin bunu şimdiden iyice kavraması gerekiyor.

ABD-Türkiye İlişkileri

Türk-ABD ilişkileri 'stratejik müttefik'liğe rağmen hep sorunluydu.