Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD'den Özel Termosla Türkiye'ye Gelen Embriyolarla Yeni Sığır Irkı Oluşturuldu

ABD'den özel termosla Türkiye'ye getirilen embriyolardan doğan ve 1 yaşına basan yüksek et verimli "Beefmaster" danalar, yeni spermalar ve embriyolarla ülke genelinde yaygınlaştırılmak için envantere alındı. Etçi sığırların en verimlileri arasında yer alan "Limuzin"lerle Polonya'da melezlenen ve günde yaklaşık 2,5 kilograma kadar besi artışı görülen Güney Teksas sığır ırk "Beefmaster"ların embriyoları, ABD'den Türkiye'ye küçük bir termosta getirildi.

Yayın Tarihi: 30.07.2023 17:52
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

ABD'den Özel Termosla Türkiye'ye Gelen Embriyolarla Yeni Sığır Irkı Oluşturuldu

ABD'den Özel Termosla Türkiye'ye Gelen Embriyolarla Yeni Sığır Irkı Oluşturuldu

Türkiye'ye ABD'den özel termosla getirilen embriyolardan doğan ve 1 yaşına basan yüksek et verimli "Beefmaster" danalar, yeni spermalar ve embriyolarla ülke genelinde yaygınlaştırılmak için envantere alındı. Etçi sığırların en verimlileri arasında yer alan "Limuzin"lerle Polonya'da melezlenen ve günde yaklaşık 2,5 kilograma kadar besi artışı görülen Güney Teksas sığır ırk "Beefmaster"ların embriyoları, ABD'den Türkiye'ye küçük bir termosta getirildi.

Kars Kafkas Üniversitesindeki transferle doğan buzağılar 1 yaşına bastı. Kars'taki zorlu kış koşullarında hiçbir hastalığa yakalanmayan ve günde yaklaşık 2,5 kilogram aldıkları için adeta yüksek et deposu olarak tarif edilen "Beefmaster" ırkı 3 dana, on binlerce doz sperma ve yüzlerce doz embriyo elde etmek amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TAGEM ve TİGEM'e teslim edildi.

Embriyolarla Yeni Bir Sığır Irkı Oluşturuldu

Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Suni Tohumlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, "canlı damızlık sığırın sadece embriyoları getirilerek yeni bir sığır ırkının çekirdek grubunu oluşturma" yönteminin Türkiye'de ilk olduğunu söyledi.

Yedi günlük hücresel aşamadaki embriyoların termosta, sıvı azotun içerisinde Türkiye'ye getirildiğini, taşıyıcı olacak ineklerin rahimlerini de embriyolar için hazırladıklarını anlatan Öztürkler, Avrupa'da Beefmaster ırkı hayvanlar üzerine çalışan bazı ülkeler bulunduğunu ancak Asya'da yakın zamana kadar sadece Tayland'da bu çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Besi Performansı Yüksek Bir Irk

Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, bu yeni sığır ırkının besi performansının diğer ırklara göre çok yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, hastalıklara dayanıklı olması, lezzetli et kaynağı olması ve yüksek doğurganlık özellikleriyle de dikkat çekti.

Öztürkler, bu embriyolardan doğan buzağıların kışı Kars'ta geçirmelerine rağmen soğuk havalarda hiçbir şekilde hastalanmadıklarını aktardı. Ayrıca, bu sığır ırkının uysal, insana yakın ve çevreye hızlı uyum yeteneğiyle de ön plana çıktığını söyledi.

Ekonomiye Büyük Katkı Sağlayacak

Öztürkler, bu yeni sığır ırkının ekonomiye büyük katkı sağlayacağını belirtti. Yılda en az 15 bin doz sperma alınabileceğini ve hayvan başına 50 kilogram fazla et ortaya çıkması halinde yıllık et üretimindeki artışın 25 milyon kilogram dolayında olacağını ifade etti.

Embriyo transfer teknolojisi ile ülkemiz koşullarında ilk kez üretilen bu sığır ırkı, minimum giderlerle maksimum fayda sağlama amacını taşıyor. Ayrıca, canlı hayvan damızlığının ithalatı yerine embriyo transferi yaparak ekonomik getiri sağlanabileceği de vurgulanıyor.