Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD'de Nükleer Füzyon Deneyi Başarılı

ABD'de bilim insanları, bir nükleer füzyon reaksiyonundan ikinci defa net enerji üretmeyi başardıklarını açıkladı. İlk başarılı deneme aralık ayındaydı. Nükleer füzyon, temiz enerji üretimi için önemli bir amaç olarak tanımlanıyor. Füzyon reaksiyonu, fisyonun tam tersi olarak çalışır ve daha az atık üretir. Ancak füzyonun yaygınlaşması için bazı engellerin aşılması gerekmektedir.

Yayın Tarihi: 07.08.2023 15:27
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

ABD'de Nükleer Füzyon Deneyi Başarılı

Bilim İnsanları İkinci Kez Net Enerji Üretti

ABD'de bilim insanları, bir nükleer füzyon reaksiyonundan ikinci defa net enerji üretmeyi başardıklarını açıkladı. İlk başarılı deneme aralık ayındaydı. Kaliforniya eyaletindeki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndan yapılan açıklamaya göre 30 Temmuz’daki deneyde, aralıktakinden daha fazla enerji elde edildi. Laboratuvar sözcüsü, deney sonuçlarının hala incelendiğini de ekledi.

Nükleer Füzyonun Avantajları

Nükleer füzyon reaksiyonu, Güneş’in de enerji üretmesini sağlayan bir süreç. Bilim insanları 70 yıldır bu süreci yeryüzünde tekrar ederek temiz nükleer enerji üretmeyi hedefliyordu. Nükleer santrallerde, atomun bölünmesiyle oluşan fisyon reaksiyonuyla enerji üretiliyor fakat bu, binyıllarca depolanması gereken nükleer atıklara yol açıyor. Nükleer füzyon ise çok daha fazla enerji ürettiği gibi, çok daha az miktarda ve kısa ömürlü radyoaktif atık üretiyor. Ayrıca bu işlem sırasında sera gazı salımı olmadığı için iklim değişikliği açısından zarar oluşturmuyor.

Engeller ve Gelecek Perspektifleri

Füzyon deneyi başarılı sonuçlansa da, dünya genelinde üretime geçmesi için aşılması gereken bazı engeller var. Pahalı kurulum masrafları ve daha büyük ölçeklerde enerji üretim ihtiyacı bunlardan ikisi. Gelecekte bu teknolojinin yaygınlaşması, fosil yakıtlara duyulan ihtiyacın azalmasını sağlayarak küresel ısınmayla mücadeleye de katkı sunabilir. Ancak bilim insanları, bu teknolojinin yakın gelecekte gerçekleşmeyeceğini ve mevcut imkanlarla karbon salımını azaltmaktan vazgeçilmemesi gerektiğini belirtiyor.