ABD'de Hollywood senaristleri, 148 günlük grevin ardından işlerinin başına dönerken, ülkenin dört bir yanındaki yüzlerce Kaiser Permanente hastanesi ve tıbbi ofis binasında bir başka büyük iş bırakma eylemi yaşanıyor.
Axios.com’un haberine göre, Kaiser ve çalışanlarını temsil eden sendikalar koalisyonu bir anlaşmaya varamazsa, yaklaşık 75 bin çalışanın katılacağı dört günlük grevin çarşamba günü başlayabileceği belirtildi.
Sendikalara göre bu, ABD tarihindeki en büyük sağlık hizmetleri grevi olacak. Grevdeki çalışanlar arasında hemşireler, radyoloji ve röntgen teknisyenleri, ultrason sonografları ve diğer yüzlerce pozisyon yer alıyor.
Sağlık emekçilerinin sözleşmeleri 30 Eylül’de sona ermişti. Kaiser sözcüsü Axios'a yaptığı açıklamada görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Son görüşme bugün gerçekleşecek.
Geçen yıl yaklaşık 15 bin hemşire, ABD tarihindeki en büyük hemşirelik grevi olduğuna inanılan üç günlük greve gitmişti.
Kaiser Permanente Sendikaları Koalisyonunun yetkilileri, bu sabah Kaiser yönetimi ile yapılan görüşmeden netice alamadı.
ABD genelinde yüzlerce şubesi olan Kaiser’in, aralarında hemşire, acil servis teknisyeni, solunum terapisti gibi 75 bini aşkın personeli, 7 Ekim’e kadar sürecek iş bırakma eylemi başlattı.
Kaiser Permanente Sendikaları Koalisyonunca yapılan açıklamada, iş bırakma eyleminin ABD tarihinde sağlık çalışanlarının en büyük grevi olduğu belirtildi.
“Kar amacı gütmeyen vakıf” statüsüne sahip sağlık kuruluşunun çalışanları, hayat pahalılığına karşı daha yüksek maaş ve personel sayısının artırılması gibi temel haklar konusunda taleplerini bir süredir dillendiriyor.
SENDİKA İLE MASAYA OTURABİLİR
Washington, California, Virginia, Oregon ve Colorada gibi eyaletleri kapsayan iş bırakma eylemiyle yaklaşık 13 milyon hasta kapasitesine sahip Kaiser’i, sendika ile masaya oturmaya ikna edilmesi hedefleniyor.
ABD’de diğer taraftan Birleşik Otomotiv İşçileri sendikasının 25 binden fazla üyesinin Ford Motor, General Motors ve Stellantis’e karşı grevi devam ediyor.