Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD'de İstihdamın Teknoloji Tarafından Etkilenmesi: McKinsey Araştırması

McKinsey Global Institute'nin yeni yayınlanan çalışmasına göre, ABD'de istihdam gelecek yıllarda teknolojiden önemli ölçüde etkilenecek. Araştırmaya göre, 2030'a kadar yaklaşık 12 milyon çalışan işlerine azalan talep nedeniyle yeni meslekler bulmak zorunda kalacak. Özellikle düşük ücretli işçilerin etkileneceği belirtilirken, sağlık, teknoloji ve ulaşım gibi sektörlerde yüksek ücretli mesleklere talebin artacağı ifade ediliyor. Araştırmacılar, yapay zekadan en fazla etkilenecek işçilerin yeniden eğitim alması gerektiğini vurguluyorlar.

Yayın Tarihi: 29.07.2023 13:43
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

ABD'de İstihdamın Teknoloji Tarafından Etkilenmesi: McKinsey Araştırması

Dünyadaki ekonomik eğilimleri inceleyen McKinsey Global Institute, yeni yayınlanan çalışmasında, gelecek yıllarda ABD'de istihdamın teknolojiden önemli ölçüde etkileneceğini ortaya koydu.

Araştırmaya göre, ABD'de 2030'a kadar yaklaşık 12 milyon çalışan işlerine azalan talep nedeniyle yeni meslekler bulmak zorunda kalacak.

Son birkaç yıldır başta ABD olmak üzere birçok ülkede, çalışanların daha iyi ücret ve iş-yaşam dengesi arayışıyla tetiklenen ve “Büyük İstifa” olarak adlandırılan iş değiştirme dalgası yaşanıyor. Ancak McKinsey araştırmacıları, milyonlarca kişinin 2030’a kadar istemeden iş değiştirmek zorunda kalacağı tahmininde bulundu. Bu kişilerin yaklaşık 9 milyonu tamamen yeni sektörlerde yeni işler bulmak zorunda kalabilir.

EN ÇOK DÜŞÜK ÜCRETLİLER ETKİLENECEK

McKinsey Global Institute'da yeni teknolojilerin iş hayatına etkisini inceleyen Michael Chui, Business Insider'a yaptığı değerlendirmede, 4 sektörde işlerin yüzde 75 oranında azalacağını söyledi. Chui, bu sektörleri “ofis destek, müşteri hizmetleri ve satış, gıda hizmetleri ve üretim” olarak sıraladı.

Rapora göre bu değişikliklerden en çok etkilenecek kesim düşük ücretli işçiler olacak. Öte yandan çalışmaya göre sağlık, teknoloji ve ulaşım gibi sektörlerde yüksek ücretli mesleklere talep önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artacak.

İSTİHDAMI ETKİLEYECK 4 FAKTÖR

Gelecek 10 yıl içinde işgücü talebinde meydana gelecek değişikliklere yön verecek 4 temel faktör ise çalışmada şöyle sıralandı:

  • Otomasyon: İşlerin otomasyonu, ChatGPT gibi yapay zeka teknolojilerinin yükselişiyle desteklenebilir. Araştırma, ABD’de şu andaki işlerin yüzde 30’unun 2030'a dek otomatikleştirilebileceğini gösterdi.
  • Yeniden eğitim kritik önemde

McKinsey Global Institute araştırmacısı Chui’ye göre, bu değişimlerin işgücü açısından olumlu mu yoksa olumsuz mu olacağı tartışmalı bir konu. Bu değişimlerin yapay zekadan en fazla etkilenecek işçileri yeni yetenekler için tekrar eğitme zorunluluğuna yol açacağı öngörülüyor.

Chui, şirketlerin, okulların ve hükümetlerin yeniden eğitim için önemli yatırımlar yapması gerektiğini vurguladı.