Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD ve Çin Dışişleri Bakanları Arasında Gerilimli Görüşme

Blinken ve Vang Yi, Çin'in eylemleri üzerine tartışırken ikili ilişkilerdeki risklerin arttığına dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 22:18
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 22:18

ABD ve Çin Dışişleri Bakanları Arasında Gerilimli Görüşme

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Çinli Mevkidaşı Vang Yi Arasında Kritik Görüşme

Asya'daki bölgesel gerilimlere rağmen iletişim hatlarını koruma çabası içinde olan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Laos'un Viyentiyan kentinde bir araya geldi. İki bakanın katılım gösterdiği bu görüşme, ASEAN 57. Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde gerçekleştirildi.

Görüşmenin İçeriği

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller tarafından yapılan açıklamalara göre, iki taraf önemli ikili, bölgesel ve küresel meselelerde açık ve verimli görüşmeler gerçekleştirdi. Blinken, bu görüşmede Güney Çin Denizi'ndeki "istikrarı bozucu eylemler" konusundaki endişelerini dile getirerek, ABD'nin seyrüsefer ve uçuş özgürlüğüne destek verdiğinin altını çizdi.

Öte yandan, Blinken, insan hakları gibi değerlerin korunmasının ABD'nin önceliklerinden biri olduğunu vurguladı. ABD'nin, haksız yere gözaltına alınan Amerikalı vatandaşlarının durumunu çözmeyi sürdürmeye kararlı olduğunu ifade etti.

Çin'in Tepkileri

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise, iki ülke arasındaki ilişkilerin zor bir döneme girdiğini belirterek, ABD'nin küresel yayılmacı politikasını eleştirdi. Wang, "Çin-ABD ilişkilerinin karşı karşıya olduğu riskler halen artmaktadır." diyerek, sürekli bir işbirliği ve farklılıkların uygun yöntemlerle ele alınmasının önemini vurguladı.

Wang ayrıca, Tayvan ve Güney Çin Denizi gibi tartışmalı konularda ABD'nin tutumunu eleştirerek, "ABD'nin sorun yaratma çabaları kabul edilemez." dedi. Wang, Tayvan'ın bağımsızlığının bir ülke olma durumuyla bağdaşmadığını vurguladı ve bu konuda sert bir duruş sergileyeceklerini belirtti.

Sonuç ve Gelecek Vaatleri

Ukrayna krizi gibi uluslararası devasa meselelerde diyalog ve işbirliğine ihtiyaç olduğunu ifade eden Wang, ABD'nin "tek taraflı yaptırımları kötüye kullanmaktan kaçınması" gerektiğini vurguladı. Bu görüşme, bölgedeki gerilimlerin nasıl yönetileceği konusunda zorlu bir yolun işaretlerini taşıyor.