Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD Ticaret Bakanı Raimondo, Çin'de Temaslarda Bulunacak

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Çin'de temaslarda bulunmak üzere Şanghay ve Pekin'e ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret, ABD ve Çin arasındaki ekonomik rekabetin arttığı bir döneme denk geliyor. Amerikan şirketlerinin Çin'deki iş ortamının bozulduğunu belirtmeleri ve veri güvenliği endişeleri ziyaretin önemini artırıyor. Ayrıca, Çin'in çip sektöründeki teknolojik gelişimine getirilen kısıtlamalar da iş çevresinde kaygı uyandırıyor. Ziyarette, ABD'nin teknoloji alanındaki ihracat kontrolleri ve yatırım kısıtlamalarıyla ilgili politikasının açıklığa kavuşturulması bekleniyor.

Yayın Tarihi: 27.08.2023 22:07
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

ABD Ticaret Bakanı Raimondo, Çin'de Temaslarda Bulunacak

Dört günlük ziyaret için bugün Çin'e ulaşması beklenen Bakan Raimondo, Şanghay ve başkent Pekin'de temaslarda bulunacak.

Şanghay'da Çin Komünist Partisi (ÇKP) Şanghay Sekreteri Çın Cining ile bu kentteki Amerikan Ticaret Odası (AmCham) temsilcileriyle bir araya gelecek olan Raimondo'nun, Pekin'de mevkidaşı Vang Vıntao ve diğer yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

ABD'li Bakan'ın ziyareti, Çin'de iş yapan Amerikalı yatırımcıların iki ülke arasında başta teknoloji alanında olmak üzere ekonomik rekabetin ve küresel jeopolitik gerilimlerinin arttığı döneme denk geliyor.

Amerikan şirketlerinin endişeleri

İş dünyası, siyasi gerilimlerden endişeli Çin'in ticaret ve finans merkezi Şanghay'da 1000'den fazla kayıtlı üyesi bulunan AmCham'in mart ayında yaptığı Çin İş İklimi Anketi, son 25 yılda ilk kez Amerikan şirketlerin çoğunluğunun Çin'i yatırım önceliği olarak görmediğini ortaya koymuştu.

Öte yandan şirketlerin yüzde 45'i Çin'deki iş ortamının bozulduğunu belirtirken en önemli sorunun, ABD ile Çin arasında artan gerilimler olduğu görüşünü dile getirmişti.

Veri güvenliği endişeleri

Bakan Raimondo'nun, ziyaretinde Çinli muhataplarına Amerikan şirketlerinin piyasaya erişimlerine yönelik veri güvenliği ve ulusal güvenlik gerekçesiyle engellemelere dair endişelerini gündeme getirmesi bekleniyor.

Çinli güvenlik birimlerinin ABD merkezli uluslararası denetim ve danışmanlık firmalarının ofislerine baskınlar düzenleyerek soruşturmalar yürütmesi, ülkede devlet sırrı ile yatırım kararları için gerekli olan açık piyasa bilgisi arasındaki sınırın bulanıklaştığına dair endişeleri ortaya çıkarmıştı.

Çip savaşı kaygıları

Washington ile Pekin arasında başta yarı iletkenler olmak üzere ileri teknoloji alanında artan rekabetin tetiklediği karşılıklı kısıtlayıcı önlemler de iş çevresinde kaygı uyandırıyor.

Çin, ABD'li mikroçip üreticisi Micron Technologies hakkında yürütülen siber güvenlik soruşturmasının ardından şirketin kritik altyapı projelerini yürüten Çinli firmalara çip ve entegre devre satışını yasaklamıştı.

ABD'nin kısıtlamaları

Raimondo'nun Micron'a getirilen yasağı örnek göstereceği, bunun yanı sıra Amerikan şirketlerinin piyasaya erişimine dair sıkıntıları gündeme getireceği öngörülüyor.

ABD, çip sektöründe Çinli şirketlere getirdiği ihracat kontrolleri ve teknoloji kısıtlamalarıyla Çin'in sektördeki teknolojik gelişimine ket vurma niyetini ortaya koymuştu.

Çin'in beklentileri

Pekin yönetimi ise ziyarette ABD'nin teknoloji alanındaki ihracat kontrolleri ve yatırım kısıtlamalarıyla ilgili politikasını açıklığa kavuşturmasını bekliyor.

ABD Ticaret Bakanlığı, Raimondo'nun ziyaretinin duyurulmasından iki gün önce, 21 Ağustos'ta aralarında 27 Çin şirketinin olduğu 33 şirketi ihracat kontrolü izleme listesinden çıkardığını duyurmuştu.

İkili ticaret sorunları

Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Şu Cüeting, Raimondo'nun ziyaretine ilişkin açıklamasında, Çin'in acil ticari sorunlara ilişkin pozisyonunu deklare edeceğini bildirdi.

İki ülke arasındaki ticari anlaşmazlıkların çözülmesini ve pratik işbirliğine yönelik tartışmalarda mesafe kaydetmeyi umduklarını belirtti.

ABD yönetiminden dördüncü üst düzey ziyaret

Raimondo'nun ziyareti, Biden yönetiminden yetkililerin bu yıl Çin'e dördüncü üst düzey ziyareti olacak.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın hazirandaki ziyaretinin ardından temmuzda Hazine Bakanı Janet Yellen ve İklim Değişikliği Özel Temsilcisi John Kerry, ülkeyi ziyaret etmişti.