Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD Temsilciler Meclisi, İran'a Yaptırımları İçeren Yasa Tasarısını Kabul Etti

ABD Temsilciler Meclisi, İran'a silah ithalatı ve ihracatına kısıtlama getiren yasa tasarısını kabul etti. Tasarıda, füze ve drone üretimiyle bu ürünlerin ihracatında rol alan yetkilileri hedef alan yaptırımlar öngörülüyor. Ayrıca, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi gibi üst düzey hükümet yetkililerine de yaptırımlar uygulanacak. Yasa tasarısının yasalaşması için Senato ve ABD Başkanı Joe Biden'ın onayı gerekiyor. ABD Temsilciler Meclisi ayrıca, İran'ın Bahai azınlık grubuna yönelik hak ihlallerini ve Mahsa Emininin ölümüne müdahaleyi kınayan karar tasarılarını da kabul etti. İran ile yapılan tutuklu takasının uygulanabilmesi için İran'ın Güney Kore'de tutulan varlıklarına yaptırım muafiyeti getirilmişti.

Yayın Tarihi: 13.09.2023 15:13
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

ABD Temsilciler Meclisi, İran'a Yaptırımları İçeren Yasa Tasarısını Kabul Etti

Yasa Tasarısının İçeriği

ABD Temsilciler Meclisi, aleyhteki 3 oya karşın lehteki 410 oy ile İran'a silah ithalatı ve ihracatına kısıtlama getiren bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, füze ve drone üretimiyle bu ürünlerin ihracatında rol alan yetkilileri hedef alıyor. Ayrıca, insan hakları ihlalleri ve terörü destekledikleri gerekçesiyle İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi gibi üst düzey hükümet yetkililerine yaptırımlar öngörülüyor.

Yasalaşma Süreci

Temsilciler Meclisinden geçen yasa tasarısının yasalaşması için Senato'da kabul edilmesi ve ardından ABD Başkanı Joe Biden'ın onayından geçmesi gerekiyor.

İran'a Yönelik Diğer Kararlar

Temsilciler Meclisi ayrıca, İran'ın Bahai azınlık grubuna yönelik hak ihlallerini ve Mahsa Emininin ölümü ve protesto gösterilerine müdahalelerini kınayan 2 ayrı karar tasarısını da kabul etti. Cumhuriyetçiler, çoğunluğu oluşturdukları Mecliste insan hakları ihlalleri ve füze programına ilişkin İran'a karşı karar tasarıları geçirmeye devam ediyor.

İran'ın Varlıklarına Yaptırım Muafiyeti

ABD yönetimi, İran ile anlaşmaya varılan tutuklu takasının uygulanabilmesi için İran'ın Güney Kore'de tutulan yaklaşık 6 milyar dolarlık varlığının kullanımına yaptırım muafiyeti getirmişti.