Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD Merkez Bankası Faiz Artırımları ve Dolar Kuruna İlişkin Uyarılar

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına bağlı olarak dolar kurunun yükselmesini ve bunun Türk Lirası üzerinde olumsuz etkilerinin olacağı yönünde uyarılarda bulunan ünlü ekonomist Selçuk Geçer dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 19.10.2023 14:02
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

ABD Merkez Bankası Faiz Artırımları ve Dolar Kuruna İlişkin Uyarılar

ABD Merkez Bankası Faiz Artırımları ve Dolar Kuruna İlişkin Uyarılar

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına bağlı olarak dolar kurunun yükselmesini ve bunun Türk Lirası üzerinde olumsuz etkilerinin olacağı yönünde uyarılarda bulunan ünlü ekonomist Selçuk Geçer dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Geçer, ABD'de işsizlik rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle Fed'in faiz artırımlarına devam edeceğini belirtirken aynı zamanda bunun sonucuyla birlikte dolar endeksi ve dolar/TL paritesinde yukarı yönlü hareketler görülebileceğini belirtti. Dolar kurunda yaşanan gelişmeler vatandaşları yakından etkilemeye devam ederken özellikle de vatandaşların alım gücünde etkisi olan dolar kuru ile ilgili tüm gelişmeler yakından takip edilmeye devam ediyor. Son olarak dolar kuruyla ilgili kritik bir tarih vererek uyarıda bulunan Selçuk Geçer'in dikkat çeken açıklamaları gündeme geldi.

Dolar Yükselecek mi?

Selçuk Geçer dolar kuruyla ilgili açıklamasında doların 45 TL'yi bulacağını açıklayarak "Ekim ayının sonunda Fed tarafından yapılacak toplantılarda görünen o ki, 25 baz puanlık bir faiz artışına gidilecek. Bu toplantı 2023 için son faiz artırımı olacak ancak görünen o ki, 2024 yılında yüksek faizler bir süre daha hayatımızda kalmaya devam edecek." dedi. Selçuk Geçer'in açıklamaları şu şekilde yer aldı; ''Özetle dolar, uluslararası değerini uzun bir süre daha koruyacak ancak bu kadar güçlü olmayacak. Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen sinyaller, Fed'in faiz musluklarını kapatması halinde bile artırıma gidileceğini gösteriyor. Bu da demek oluyor ki, dolar kısa sürede kendini kilitleyecek ama Euro tarafında yükselişler yeni başlıyor. Yıl sonu ve gelecek yılın başlarında dolar/Euro tarafında paritenin 1.10 üzerine çıktığını görmek sürpriz olmayacaktır. Doların duracağını söylemem sizi yanıltmasın. Türk lirası karşısında elbette hızla değer kazanmaya devam edecektir. Çünkü Türkiye'de, özellikle Şahap Kavcıoğlu döneminde yürütülen hatalı politikalar, yapılan arka kapıda müdahaleleri ile kontrol edilen dolar kuru günümüze gelene kadar enflasyon ile aynı oranda değerlendirilmedi. Bu kur şokunu geçmişte yaşananlarla karıştırmamak lazım. Ne diyoruz, şu anda doların gerçek değeri 45 lira sınırında. Buna 2024 yılının enflasyonunu da eklediğinizde Haziran 2024 gibi doların gerçek değeri 60 liraları geçecek ve göreceksiniz, bu kurun üzerindeki baskıyı tamamen kaldırmak zorunda kalacaklar."