Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD, Japonya ve Güney Kore'den Üçlü Güvenlik İşbirliği

ABD, Japonya ve Güney Kore, güvenlik alanında işbirliği için bir mutabakat imzaladı ve Kuzey Kore'ye yönelik endişelerini dile getirdi.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 11:35
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 11:35

ABD, Japonya ve Güney Kore'den Üçlü Güvenlik İşbirliği

Üçlü Güvenlik İşbirliği Gelişimi

Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Güney Kore'nin Savunma Bakanları, bölgesel güvenliği güçlendirmek amacıyla bir araya geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Japonya Savunma Bakanı Kihara Minoru ve Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik Tokyo'da gerçekleştirilen toplantıda, güvenlik işbirliğini ele alarak karşılıklı taahhütlerini yineledi.

Bölgesel Güvenlik Endişeleri

Bakanlar, Kore Yarımadası ve Hint-Pasifik bölgelerindeki güvenlik endişelerini görüşerek, bu alanlarda barış ve istikrara katkıda bulunmaya hazır olduklarını belirttiler. Austin, Shin ve Kihara, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programlarına karşı caydırıcı önlemler almakta kararlı olduklarını ifade etti.

Kuzey Kore'nin Faaliyetlerine Tepkiler

Üçlü toplantıda, Kuzey Kore'nin artan nükleer faaliyetleri ve balistik füze denemeleri kınandı. Taraflar, Pyongyang yönetimine bu tür faaliyetlerine son vermesi konusunda çağrıda bulundu.

Güvenlik Mutabakatı İmzası

Toplantının sonunda, bilgi paylaşımı ve danışma ile üçlü eğitim ve savunma hedeflerini içeren güvenlik alanındaki işbirliği mutabakatı imzalandı. Bakanlar, Kuzey Kore’nin çöp balonu gönderme faaliyetlerine de dikkat çekerek, bu tür "provokatif eylemlerin derhal durdurulması" gerektiğini vurguladı.

Kuzey Kore, Güney Kore'deki aktivistler tarafından gönderilen propaganda dolu balonlara karşılık, 2 binden fazla çöp balonu Güney'e geri göndermişti.