Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD İstihbaratı Covid-19 Salgınının Kökenini Belirleyemedi

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (ODNI) tarafından hazırlanan raporda, virüsün bir laboratuvar sızıntısı olup olmadığına dair şüphelerin elenemeyeceği ancak salgının kökeninin henüz keşfedilemediği belirtildi.

Yayın Tarihi: 25.06.2023 09:54
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

ABD İstihbaratı Covid-19 Salgınının Kökenini Belirleyemedi

ABD İstihbaratı Covid-19 Salgınının Kökenini Belirleyemedi

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (ODNI) tarafından hazırlanan raporda, virüsün bir laboratuvar sızıntısı olup olmadığına dair şüphelerin elenemeyeceği ancak salgının kökeninin henüz keşfedilemediği belirtildi. Raporda, WVI’da yapılan çalışmalarda 2002-2003 yıllarında şiddetli akut solunum sendromu (SARS) salgınına yol açan corona virüsüne aynı türdeki başka bulaşıcı ve ölümcül corona virüsünün genetik parçaları eklenerek hayvanların üzerinde deneyler yürütüldüğü ancak Covid-19’a neden olan virüs üzerinde herhangi bir çalışmanın yapılmadığı ifade edildi. Konuyu inceleyen ajansların neredeyse tamamının virüsün “genetik olarak tasarlanmadığı” görüşünde olduğu kaydedilen raporda, salgının çıktığı dönemlerde WVI’daki çalışanların hastalanmasının hem virüsün kökeni hakkındaki hipotezleri desteklemediği hem de hastalığın bazı semptomlarının Covid-19 ile tutarlı olmadığı bildirildi.

Güvenlik Açığı Tespit Edilemedi

WIV ve Çin ordusunun, Covid-19'un ortaya çıkmasına neden olabilecek herhangi bir enfeksiyon üzerinde olmasa da, halk sağlığı için gerekli koronavirüsler üzerinde yapılan çalışmalarda işbirliği yaptığı hatırlatılan raporda, WIW'deki bazı bilim insanlarının pandemiden önce yeterli biyogüvenlik önlemlerini almadığının değerlendirildiği kaydedildi. Buna rağmen ABD istihbaratının, WIW'de Covid-19 salgınına neden olabilecek kesin bir biyogüvenlik zafiyeti tespit edemediği ifade edildi.

DSÖ Heyeti Wuhan'da İncelemeler Yapmıştı

Dünya, Covid-19 salgınından ilk kez Çin’in, Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde “kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının” ortaya çıktığını 31 Aralık 2019’da DSÖ’ye bildirmesiyle haberdar olmuştu. Akciğer iltihaplanmasına yol açan hastalığa yarasalarda bulunan beta corona virüsünün mutasyona uğramış hali olduğu tahmin edilen, daha önce bilinmeyen türdeki corona virüsünün sebep olduğu anlaşılmıştı. DSÖ heyeti, salgının başında virüsün kökenine ilişkin soruşturma talebini reddeden Çin'in uluslararası baskıların artmasıyla incelemeler yapmak için Wuhan'a gitmişti. Heyet, Wuhan Deniz Ürünleri Gıda Pazarı’nın yanı sıra Wuhan Viroloji Enstitüsü'nde de incelemeler yapmıştı.