Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD, İran'a Yaptırımları Artırıyor

ABD Başkanı Joe Biden, eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İran İstihbarat Bakanlığına yaptırım uygulayacaklarını duyurdu. İran ve ABD arasında mahkum takası gerçekleşti. İran'a ait 6 milyar dolar Katar'daki banka hesaplarına gönderildi. Beş tutuklu ABD vatandaşı serbest bırakıldı. Biden, İran'a yeni yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.

Yayın Tarihi: 18.09.2023 19:27
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

ABD, İran'a Yaptırımları Artırıyor

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre; ABD Başkanı Joe Biden, eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İran İstihbarat Bakanlığına yaptırım uygulayacaklarını duyurdu.

İran ve ABD'in mahkum takası konusunda anlaşmaya vardıkları duyuruldu. İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Ferzin, ABD yaptırımları nedeniyle Güney Kore'de bloke edilen İran'a ait 6 milyar doların Katar'daki 8 farklı banka hesabına euro olarak gönderildiğini açıklarken, beş tutuklu ABD vatandaşı uçakla Tahran'dan ayrıldı.

Tahran ile Washington yönetimleri 10 Ağustos'ta yaptırımlar nedeniyle Güney Kore'de tutulan İran'a ait 6 milyar dolarlık mal varlığının serbest bırakılması ve sonrasında mahkum takasının yapılması konusunda anlaşmaya vardı.

Katar'ın aracılık ettiği bir anlaşma kapsamında serbest bırakılan beş tutuklu ABD vatandaşı uçakla Tahran'dan ayrıldı. İran Dışişleri Sözcüsü Nasır Kenani, “İran’ın Güney Kore’de serbest bırakılan mal varlıkları bugün elimizde olacak ve edindiğim son bilgilere göre bugün İran-ABD arasında mahkum takası gerçekleşecek. ABD hapishanelerinde tutulan 5 İranlı mahkum serbest bırakılacak. Karşılığında ise İran’da tutuklu bulunan 5 ABD’li de serbest kalacak” ifadelerini kullandı.

İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Ferzin, ABD yaptırımları nedeniyle Güney Kore'de bloke edilen İran'a ait 6 milyar doların Katar'daki 8 farklı banka hesabına euro olarak gönderildiğini açıkladı.

İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Ferzin, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında ABD yaptırımları nedeniyle Güney Kore'de bloke edilen İran'a ait mal varlıklarının ABD ile mahkum takası anlaşması kapsamında serbest bırakılmasına ilişkin bilgi verdi. Ferzin, Güney Kore'de tutulan 6 milyar doların 10 Ağustos tarihinde İsveç'teki banka hesaplarına euro olarak transfer edildiğini belirterek, Bu süre içerisinde 6 İran bankası Katar bankalarında hesap açtı. Bugün ise 5 milyar 573 milyon 492 bin euro Katar'daki hesaplara yatırıldı. Söz konusu miktar merkez bankasının riyali güçlendirme politikası çerçevesinde kullanılacak şeklinde konuştu.

Biden, İran ile vardıkları tutuklu takası anlaşması kapsamında ülkede tutuklu bulunan 5 ABD vatandaşının serbest bırakılmasının ardından yazılı açıklama yayımladı.

Biden, İran'a yeni yaptırımlar uygulanacağını duyurdu. Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İran İstihbarat Bakanlığına yaptırım uygulanacak. ABD Başkanı, ayrıca İran'da kaybolan FBI eski çalışanı Robert Levinson ile ilgili açıklama yapılması çağrısında bulundu.