Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD Hazine Bakanı Yellen, Enflasyon Kontrolü ve Küresel İşbirliği Hakkında Konuştu

Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'nin istihdam piyasasına büyük bir zarar vermeden enflasyonu kontrol altına alabileceğine giderek daha fazla güvendiğini belirterek, enflasyonda istikrarlı bir yavaşlama ve yeni iş arayanların akın ettiğini gösteren verileri memnuniyetle karşıladı. Yellen, Pazar günü ABD'nin tüketici fiyat artışlarını dizginlerken resesyondan kaçınacağına dair daha önceki umutları sorulduğunda 'Bu tahmin konusunda kendimi çok iyi hissediyorum. Sanırım tam olarak buna benzeyen bir yolda olduğumuzu söylemek zorundasınız' dedi.

Yayın Tarihi: 11.09.2023 08:39
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

ABD Hazine Bakanı Yellen, Enflasyon Kontrolü ve Küresel İşbirliği Hakkında Konuştu

Hazine Bakanı Janet Yellen

Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'nin istihdam piyasasına büyük bir zarar vermeden enflasyonu kontrol altına alabileceğine giderek daha fazla güvendiğini belirterek, enflasyonda istikrarlı bir yavaşlama ve yeni iş arayanların akın ettiğini gösteren verileri memnuniyetle karşıladı.

Yellen, Pazar günü ABD'nin tüketici fiyat artışlarını dizginlerken resesyondan kaçınacağına dair daha önceki umutları sorulduğunda 'Bu tahmin konusunda kendimi çok iyi hissediyorum. Sanırım tam olarak buna benzeyen bir yolda olduğumuzu söylemek zorundasınız' dedi.

Yellen, Çin'in gelişmekte olan başlıca ülkelerden oluşan ayrı BRICS grubunun etkisini arttırma çabalarından kaynaklanan herhangi bir riski de küçümseyen Yellen, G-20'nin küresel işbirliği için önde gelen forum olmaya devam ettiğini söyledi.

Yellen, enflasyona dair her türlü ölçüm düşüş yolunda' dedi. Yellen ayrıca, ABD'de işsizlik oranının bu yılın başlarında yarım yüzyıldan fazla bir sürenin en düşük seviyelerine ulaştıktan sonra Ağustos ayında artmasına rağmen, bu sıçramanın büyük bir işten çıkarma dalgasından kaynaklanmadığının altını çizdi.

Yeni Delhi'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Yellen, IMF'nin borç verme kaynaklarını arttıracak ancak hissedarlık yapısını hemen değiştirmeyecek olan, üye ülkeler tarafından ödenen IMF kota fonlarında eşit orantılı bir artış için G20 desteği oluşturmaya çalışacağını söyledi.

Yellen ayrıca, ABD Kongresi'nden, aralarında daha fazla kaynağa ihtiyacı olan en yoksul ülkeler için olanın da bulunduğu IMF güven fonlarına 21 milyar dolar borç vermek için izin istediğini de söyledi.

Yellen, geçtiğimiz yıl Dünya Bankası ve diğer çok taraflı kalkınma bankalarının kredi kaynaklarını büyük ölçüde genişletme ve iklim değişikliği, salgın hastalıklar ve diğer küresel krizlerle mücadeleye yardımcı olma çabalarında kaydedilen ilerlemenin altını çizdi.

Söz konusu yakın vadeli bilanço değişikliklerinin önümüzdeki on yıl içinde 200 milyar dolar ek kaynak sağlayabileceğini söyledi.

Yellen, Rusya'nın Karadeniz'deki tahıl anlaşmasından çekilmesiyle ortaya çıkan gıda güvensizliğine karşı koyma ihtiyacı nedeniyle, G20'nin Küresel Tarım ve Gıda Güvenliği programına ve BM'nin Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu'na destek çağrısında bulundu.