Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD Ekonomisi Yılın İkinci Çeyreğinde Beklentilerin Üzerinde Büyüdü

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde öncü verilere göre piyasa beklentilerinin üzerinde bir büyüme kaydetti. GSYH yüzde 2,4 büyürken, çekirdek kişisel tüketim giderleri yüzde 3,8 arttı. Tüketici harcamalarında artış yüzde 1,6 oldu. ABD'nin ekonomik büyümesi güçlü tüketici harcamaları ve ticari yatırımların desteğiyle beklenmedik bir şekilde ivme kazandı. Fed, artan enflasyon ve politika faizinin yüksek seviyesi nedeniyle ters rüzgarların olduğunu belirtiyor.

Yayın Tarihi: 27.07.2023 16:21
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

ABD Ekonomisi Yılın İkinci Çeyreğinde Beklentilerin Üzerinde Büyüdü

ABD Ekonomisi Yılın İkinci Çeyreğinde Büyüdü

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde öncü verilerle piyasa beklentilerinin üzerinde bir büyüme gösterdi. ABD Ticaret Bakanlığı, yılın ikinci çeyrek dönemine ait GSYH verisine ilişkin öncü tahminlerini açıkladı. Buna göre, ABD'de GSYH yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 2,4 büyüdü. Piyasa beklentisi büyümenin yüzde 2,0 olacağı yönündeydi.

Ülke ekonomisi yılın ilk çeyrek döneminde yüzde 2,0 büyüme gösterdi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon göstergesi açısından takip ettiği çekirdek kişisel tüketim giderleri (PCE) verisi söz konusu dönemde yüzde 3,8 arttı. Piyasa beklentisi bir önceki dönem yüzde 4,1 olan çekirdek PCE'nin yüzde 4,0'e ineceği yönünde oluşmuştu.

PCE fiyat endeksi yüzde 2,6 olarak gerçekleşirken, tüketici harcamalarında artış yüzde 1,6 oldu. Zincir ağırlıklı fiyatlarda artış yüzde 2,2 oldu. Piyasalarda beklenti fiyatlarda artışın yüzde 3,2 seviyesinde geleceği yönündeydi.

ABD Ekonomisi İkinci Çeyrekte Beklentilerin Üzerinde Büyüdü

ABD’nin ekonomik büyümesi, beklentilerden daha güçlü gelen tüketici harcamaları ve sağlam ticari yatırımların desteğiyle ikinci çeyrekte beklenmedik bir şekilde ivme kazandı. Ticaret Bakanlığı'nın Perşembe günü açıkladığı ilk değerlendirmelere göre, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla önceki üç aydaki yüzde 2 lik hızın ardından yıllık yüzde 2,4 arttı. Piyasanın beklentisi büyümenin yüzde 1,8 olması yönündeydi. Tüketici harcamaları, yılın başındaki artışın ardından yüzde 1,6 lık bir hızla artarken beklenti bu rakamın yüzde 1,2 olarak gerçekleşmesiydi. Fed'in tercih ettiği temel enflasyon metriği ise, yüzde 3,8'le beklenenden daha yavaş bir hızda ilerledi.

ABD ekonomisi, ekonomistlerin birkaç ay önce olmasını beklediklerinden daha iyi durumda. Ekonomistler öngörülerinde bir resesyon olasılığı konusunda ikiye bölünmüşken, güçlü işgücü piyasası, sağlam tüketici harcamaları ve düşen enflasyon, ABD'nin ekonomik gerilemeden kaçınacağına dair umutları güçlendiriyor. Fed Başkanı Jerome Powell, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını çeyrek puan artırmasının ardından yaptığı açıklamada, Fed yetkililerinin artık bir resesyon öngörmediğini belirtmişti. Bununla birlikte, Fed'in politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarması gibi faktörler nedeniyle ekonomide ters rüzgarların sürdüğü değerlendiriliyor. Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi, Nisan-Haziran döneminde yıllık bazda yüzde 2,6 ile 2020’nin kapanış aylarından bu yana en düşük büyümesini kaydetti. Gıda ve enerji kalemleri çıkarıldığında endeksin iki yılın en yavaş yükselişini kaydettiği gözlendi. Haziran ayı verilerinin Cuma günü yayımlanması bekleniyor.