Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

AB, Sırbistan'ın Üyelik Sürecinden Memnun

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Sırbistan'ın üyelik sürecinde önemli ilerlemeler kaydettiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 25.10.2024 18:58
Güncelleme Tarihi: 25.10.2024 18:58

AB, Sırbistan'ın Üyelik Sürecinden Memnun

AB Komisyonu Başkanı'ndan Sırbistan'a Destek

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Sırbistan'ın AB üyeliği sürecinde kaydettiği ilerlemeden memnuniyetini dile getirdi. Sırbistan, AB'ye katılım konusunda en iyi performans gösteren ülkeler arasında yer alıyor.

Belgrad'taki Görüşme

Balkan turu çerçevesinde Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ı ziyaret eden von der Leyen, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile resmi bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında von der Leyen, Sırbistan'ın AB ile olan ortaklığının güçlendiğini belirtti.

Ticaret ve Reform Vurgusu

Von der Leyen, Sırbistan'ın AB'nin ticaret ortakları arasında birinci sıraya yükseldiğini ifade ederek, “Bölgedeki ülkeler ekonomilerini bizimle entegre etmeyi hedefliyor. Sırp şirketlerine AB pazarında fırsatlar sunuyoruz, ancak bazı reformların uygulanması gerekiyor” dedi.

Sırbistan'ın Reform Planı

Von der Leyen, Sırbistan'ın reform planı çerçevesinde 1,6 milyar avro destek alacağını belirterek, bu reformların her iki taraf için de fayda sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, Sırbistan'ın yerel topluluklarla işbirliği yaparak lityum madenciliği konusunu ele alacaklarını açıkladı.

Vucic'in Açıklamaları

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, görüşmeyi samimi bulduğunu ve AB'nin eleştirilerine açık olduklarını dile getirdi. Ülkesinin AB üyeliği konusunda kararlı bir tutum sergilediğini belirten Vucic, “Sırbistan, Avrupa yolunda ilerlemeye bağlıdır ve sonuç almak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ticaret Hacmi ve Reformlar

2023 yılında AB ile 50 milyar avronun üzerinde bir ticaret hacmine ulaşan Vucic, AB'den aldıkları hibelerin altyapı projelerinde kritik bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, AB'nin talepleri doğrultusunda reform çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (solda), Balkan turu kapsamında...

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (solda), Balkan turu kapsamında Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic (sağda) ile görüştü.