Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

AB, Belçika'nın Nükleer Reaktör Faaliyet Süresi Uzatımını Soruşturuyor

Avrupa Birliği, Belçika'nın nükleer reaktörlerinin uzatma girişimine yönelik inceleme başlattı.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 18:45
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 18:45

AB, Belçika'nın Nükleer Reaktör Faaliyet Süresi Uzatımını Soruşturuyor

AB'den Belçika'nın Nükleer Reaktörlerine Soruşturma

Avrupa Birliği (AB), Belçika'nın iki nükleer reaktörünün faaliyet sürelerini uzatmak için kamu desteği sağlama girişimini incelemeye aldı.

Resmi Soruşturmanın Başlangıcı

AB Komisyonu, Belçika'nın Doel 4 ve Tihange 3 nükleer reaktörlerinin ömür uzatma planının, AB kurallarına uygunluğunu değerlendirmek amacıyla resmi bir soruşturma açtığını duyurdu.

Ticari Yapı ve Hissedarlar

Belçika'nın toplamda 2 gigavat kapasiteye sahip Doel 4 ve Tihange 3 reaktörlerinin ömrünün on yıl uzatılması için planların Komisyona bildirildiği belirtildi. Reaktörlerin yüzde 89,8 hissesi Engie'ye bağlı Electrabel; yüzde 10,2'si ise EDF'nin bir yan kuruluşu olan Luminus'a aittir.

Elektrik Arz Güvenliği ve Karbon Salımı

Açıklamada, Belçika'nın elektrik arz güvenliğini sağlama ve karbon salımını düşük tutma hedefleri vurgulandı.

Krediler ve Sermaye Desteği

Belçika, Engie ile ortaklık kurarak iki nükleer reaktörün ömrünü uzatmayı planlamaktadır. Uzatma için gerekli maliyetlerin karşılanması amacıyla yaklaşık 2 milyar avro kredinin sağlanacağı aktarılmıştır.

Hukuki Düzenlemeler ve Yasal Koruma

Nükleer atıkların uzun vadeli depolanması ve nihai bertarafına ilişkin sorumlulukların 15 milyar avro karşılığında Electrabel'den Belçika devletine devredileceği bilgisi verilmiştir. Ayrıca, gelecekteki mevzuat değişikliklerine karşı da yasal koruma sağlanacağı ifade edilmiştir.

Soruşturmanın Nedeni

Komisyonun, destek paketi bileşenlerinin toplu olarak kamu desteği olarak incelenmesi gerektiği görüşü benimsendi. Açıklamada, "Komisyonun bu tedbirin AB kamu yardımı kurallarına uygunluğuna yönelik şüpheleri bulunmaktadır. Bu nedenle derinlemesine bir soruşturma başlatma kararı alınmıştır." denildi.

Future Plans for Nuclear Power

Belçika hükümeti, Rusya-Ukrayna savaşından önce nükleer enerji santrallerinin faaliyetine 2025'te son vermek için planlar yapmıştı. Ancak enerji krizi neticesinde, daha önce kapatma kararı alınan Doel 4 ve Tihange 3 reaktörlerinin faaliyet sürelerini 10 yıl uzatma kararı alınmıştır.