Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

851 Milyon Ton Petrole Eşit! Karadeniz'de Müthiş Keşif... Türkiye'nin Kaderi Değişiyor

Karadeniz'de yapılan müthiş bir keşif, Türkiye'nin enerji sektörüne ve Karadeniz'in ekosistemine önemli katkılar sağlayabilir. Uzmanlar, Karadeniz'de bulunan hidrojen sülfür potansiyelini yeşil hidrojene dönüştürerek 851 milyon ton petrole eş değer bir enerji elde edilebileceğini söylüyor. Bu keşif, Karadeniz'in sağlığını iyileştirirken aynı zamanda enerji üretiminde de önemli bir rol oynayabilir.

Yayın Tarihi: 30.10.2023 23:22
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

851 Milyon Ton Petrole Eşit! Karadeniz'de Müthiş Keşif... Türkiye'nin Kaderi Değişiyor

851 MİLYON TON PETROLE EŞ DEĞER

Karadeniz’de bulunan ve deniz ekosistemi açısından risk yaratan hidrojen sülfür potansiyelinin yeşil hidrojene dönüştürülerek 851 milyon ton petrole eş değer bir enerji elde edilebileceği uzmanlar tarafından açıklandı.

Konuya ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Ontario Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer, periyodik tablodaki ilk element olan hidrojenin, en hafif, hemen hemen her şeyde bulunan ve yüksek oranda yanıcı madde içeren bir yapı olduğunu açıkladı. Karadeniz suyunda bulunan hidrojenin ise her geçen gün deniz yüzeyine yaklaştığını, ilerleyen süreçte denizin tamamen hidrojen sülfüre dönüşme problemi bulunduğuna dikkati çekti.

KARADENİZ SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ

Yeşil enerji oluşturmak için fosil yakıt kullanılmadan ve emisyon yaymadan üretilmesi gerektiğini açıklayan Dinçer, "Bu yöntemlerle hidrojen sülfür ayrıştırılarak hem hidrojen hem de sülfür elde etmek mümkün. Emisyon oluşturmayacak bu çalışmalar, Karadeniz'in sağlığı açısından önem taşıyor. Karadeniz'i rehabilite edeceksiniz, ekosistemi iyileştireceksiniz, biyoçeşitliliği artıracaksınız, bu bulunmaz bir imkan ve fırsat” dedi.

Karadeniz’deki hidrojen sülfürden yeşil enerji elde edilmesi konusuna ilişkin rakamları paylaşan Dinçer, şunları söyledi: "Bir hesap yaptık, elektroliz yöntemlerle ayrıştırırsak 270 milyon ton yeşil hidrojen, 4,3 milyar ton sülfür elde etme potansiyeli var. Dünyanın şu anda yıllık hidrojen tüketimi 118 milyon ton, sülfür tüketimi ise 85-90 milyon ton. Yani Karadeniz, dünyanın neredeyse 50 yıllık sülfür ihtiyacını karşılayabilecek durumda."

SANAYİDE BİLE KULLANILABİLİR

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Sözen, Karadeniz'deki 4,5 milyar tonluk hidrojen sülfür rezervi olduğunu ve bu rezervden elde edilebilecek yeşil hidrojenin büyük bir değer yaratacağını söyledi.

Sözen, "Hidrojen sülfürlü alanlarda canlılar çok fazla yaşamıyor. Burada sadece sorun, hidrojen sülfürden hidrojeni aldıktan sonra açığa çıkan sülfürü de güvenli bir şekilde ayrıştırmak. Depolamak gerekir ve bu da sanayide yaygın şekilde kullanılabilir" diye konuştu.