Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

5 İnşaat Devi İflas Etti, 1 Milyon Kişi İşsiz Kalacak

Dünya genelinde büyük sıkıntılara yol açan ekonomik kriz nedeniyle iflas haberleri gelmeye devam ediyor. İlk olarak ABD'de başlayan ve Hollanda, İngiltere ardından ise Almanya'ya sıçrayan iflas furyası giderek yayılıyor. Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın yol açtığı ekonomik kriz nedeniyle son iflas haberi de Almanya'dan geldi. Almanya'da Türk vatandaşlarının da para yatırdığı inşaat projeleri arasında yer alan 5 firma iflasını açıkladı. Ülkedeki krizle başa çıkamayan emlak sektörünün hükümetten destek beklediği belirtildi.

Yayın Tarihi: 05.09.2023 11:51
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

5 İnşaat Devi İflas Etti, 1 Milyon Kişi İşsiz Kalacak

5 İnşaat Devi İflas Etti, 1 Milyon Kişi İşsiz Kalacak

Dünya genelinde büyük sıkıntılara yol açan ekonomik kriz nedeniyle iflas haberleri gelmeye devam ediyor. İlk olarak ABD'de başlayan ve Hollanda, İngiltere ardından ise Almanya'ya sıçrayan iflas furyası giderek yayılıyor.

Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın yol açtığı ekonomik kriz nedeniyle son iflas haberi de Almanya'dan geldi. Almanya'da Türk vatandaşlarının da para yatırdığı inşaat projeleri arasında yer alan 5 firma iflasını açıkladı. Ülkedeki krizle başa çıkamayan emlak sektörünün hükümetten destek beklediği belirtildi.

Büyük Değer Kayıpları Yaşandı

Son birkaç haftada birçok emlak geliştiricisi iflas başvurusu yaparken, bu şirketler arasında Düsseldorf merkezli Gerch, Centrum Group, Development Partner, Münih'ten Euroboden ve Nürnberg'den Project Immobilien Gruppe gibi önemli isimler bulunuyor. Aynı zamanda büyük mülk sahipleri olan Vonovia ve Aroundtown gibi şirketler, mülk portföylerinde büyük değer düşüşleri yaşadılar.

Konut İnşasında Büyük Düşüş

Bu kriz, Almanya'nın Şansölye Olaf Scholz'un göreve gelmesi sonrasında yılda 400 bin yeni konut inşa etme taahhüdüyle daha da belirginleşiyor. Ancak geçen yıl sadece 295,300 konut inşa edilmiş olup, sektör liderleri bu yıl ve gelecek yıl için daha düşük rakamların beklendiğini ifade etmektedirler.

Maddi Tedbir Yetersiz

Scholz hükümeti, inşaat sektöründeki yatırım maliyetlerini azaltmayı hedefleyen 7 milyar Euro'luk bir kurumlar vergisi indirim paketini onayladı. Bununla birlikte, sektör temsilcileri, bu önlemin yetersiz olduğunu ve daha fazla destek gerektiğini savunuyorlar.