Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

35 Yaş Sonrası Çıkan Benler Kanser Riski Taşıyor

Dermatoloji Uzmanı Dr. İnci Sak, 35 yaş sonrası çıkan koyu renkli benlerin kanser riskini artırdığını belirtiyor. Benler, derideki renk veren hücrelerin yoğunlaşmasıyla oluşur ve her ben kansere dönüşmez. Et benlerinin kanser riski taşımadığını belirten Dr. Sak, siyah benler için doktor kontrolünden geçmenin önemli olduğunu söylüyor. Ben çıkarılmasının kanser riskini artırmadığını belirten Dr. Sak, aksine erken teşhis ve tedavi olanağı sağladığını belirtiyor.

Yayın Tarihi: 15.10.2023 01:01
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

35 Yaş Sonrası Çıkan Benler Kanser Riski Taşıyor

Benler ve Kanser Riski

Dermatoloji Uzmanı Dr. İnci Sak, hayatın ilk 30 yılında çıkan benlerin genellikle genetik zemin üzerinde geliştiğini belirtiyor. Ancak, 35 yaş sonrası koyu renkli yeni bir benin kanser riskini artırdığını söylüyor. Benler, derideki renk veren hücrelerin yoğunlaşmasıyla oluşur ve her ben kansere dönüşmez. Ancak, 35 yaş üstündekilerde oluşan koyu renkli yeni bir ben, kanser riskini artırır. Dermatoloji Uzmanı Dr. İnci Sak, 35 yaş sonrasında kahverengi ya da siyah bir benin oluşması durumunda, benin kenarlarında düzensizlik, şekil bozukluğu, çapında büyüme gibi belirtilere dikkat etmek gerektiğini söylüyor.

Et Benleri ve Güneşlenme

Et benlerinin kanser riski taşımadığını belirten Dr. İnci Sak, siyah benler için doktor kontrolünden geçmenin önemli olduğunu ifade ediyor. Açık tenli kişilerde benlerin zemininde deri kanseri oluşma riskinin yüksek olduğunu söyleyen Sak, güneşlenmeyle yeni benlerin oluşabileceğini de ekliyor. Vücudunda 50'den fazla siyah beni olanların kanser riskinin yüksek olduğunu belirten Sak, bu kişilerin mutlaka bir dermatoloğa başvurması gerektiğini vurguluyor.

Ben Çıkarılması ve Kanser Riski

Bir benin çıkarılmasının kanser riskini artırmadığını belirten Dr. İnci Sak, aksine erken teşhis ve tedavi olanağı sağladığını söylüyor. Benin ağrı ve kanama gibi belirtiler göstermesi durumunda mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini ifade eden Sak, yumuşak ve sarkık şekildeki et benlerinin ise aldırılmasında sakınca olmadığını belirtiyor.