Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

30.000 Yıllık Mumyalanmış Yer Sincabı Bulundu

Yukon Dawson City yakınlarında Klondike altın sahalarında 30.000 yıllık bir mumyalanmış yer sincabı bulundu. X-ışını taramaları ve röntgen taramaları sayesinde sincabın genç bir Arktik yer sincabı olduğu ortaya çıktı. Bu tür keşiflerin küresel sıcaklıkların artmasıyla daha yaygın hale gelmesi muhtemeldir.

Yayın Tarihi: 17.09.2023 15:03
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

30.000 Yıllık Mumyalanmış Yer Sincabı Bulundu

İlk başta bu kahverengi, ezilmiş kürk ve pençe yumağı tanımlanamadı.

Ancak X-ışını taramaları, greyfurt büyüklüğündeki bu parçanın, buzul çağından kalma 30.000 yıllık mumyalanmış bir yer sincabı olduğunu ortaya çıkardı.

ALTIN SAHASINDA KÜRK TOPU BULDU

Yukon Beringia Açıklama Merkezi'ne göre, bir altın madenci 2018 yılında Yukon Dawson City yakınlarındaki Klondike altın sahalarında gizemli kürk topunu buldu.

Yukon hükümeti paleontoloğu Grant Zazula, Mart ayında CBC'ye verdiği demeçte, 'Bu küçük elleri ve pençeleri görene kadar, küçük bir kuyruk ve sonra kulaklar görene kadar pek tanınmıyor.'

RÖNTGEN TARAMALARI YAPTI

Daha fazla araştırma için onu veteriner Jess Heath'e götürdü. Heath, donmuş saç topağının genç, kıvrılmış bir Arktik yer sincabı olduğunu ortaya çıkaran röntgen taramaları yaptı. Muhtemelen ilk yılında kış uykusunda öldü.

Heath, CBC'ye şunları söyledi: 'Harika bir durumda olduğunu ve sanki uyuyormuş gibi kıvrılmış olduğunu görebiliyorduk. Birinin onu bu şekilde tanımasından gerçekten etkilendim. Dışarıdan bakıldığında kahverengi bir damlaya benziyor. Biraz kahverengi bir kayaya benziyor'

YAYGIN BİR HALE GELMESİ MUHTEMEL

Karbon dioksit ve metan gibi ısıyı tutan gazların insan emisyonları nedeniyle küresel sıcaklıklar artmaya devam ettikçe, bunun gibi keşiflerin daha yaygın hale gelmesi muhtemeldir. Bu da permafrostun erimesine neden oluyor ve mumyalanmış yaratıklardan virüslere ve şarbon kalıntılarına kadar her şeyin açığa çıkmasına neden oluyor.

YERALTINDA YUVA YAPIYORLAR

Ağaç sincaplarından çok köstebeklere benzemelerine rağmen, bugün hala Yukon'da yaşayan Arktik yer sincabının aynı türüdür. Arktik yer sincapları kış uykusuna yatmak için yeraltında yuvalar yaparlar. Bu yuvaların çoğu buzul çağından beri korunuyor ve Yukon'da oldukça yaygınlar; ancak bunun gibi korunmuş bir sincabı bulmak nadirdir.

'Kemikleri her zaman inceliyorum ve bunlar heyecan verici, gerçekten temiz. 30.000 YIL BOYUNCA KORUNMUŞ. Ama mükemmel bir şekilde korunmuş, 30.000 yıllık bir hayvanı gördüğünüzde ve onun yüzünü, derisini, saçını ve tüm bunları görebiliyorsunuz. Zazula, 'Bu çok içgüdüsel. Onu hayata böyle getiriyor' dedi. 'Bazı insanlar o devasa tüylü mamut bacağını ya da bilirsiniz, büyük dişleri ya da büyük kafataslarını bulduklarında gerçekten çok heyecanlanıyorlar. BİRKAÇ BİN YIL ÖNCE BURADA KOŞTU. Benim için Arktik yer sincabı fosilleri, yuvalar ve şimdi de bu mumyalanmış sincap gerçekten önemli. Sahip olduğumuz en havalı şeyler. Kesinlikle benim favorilerim bunlar' dedi CBC'ye.

Yukon Beringia Yorumlama Merkezi

Yukon Beringia Yorumlama Merkezi, mumyanın ve röntgen filminin fotoğraflarını Facebook'ta yayınlayarak örneği sergileyeceğini duyurdu. Gönderide 'Bu küçük adamın birkaç bin yıl önce Yukon'da koştuğunu düşünmek inanılmaz' yazıyordu.