Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

2024'te Küresel Ekonomi Zayıf Büyüme Bekliyor

Büyük ekonomilerde faiz oranlarının sürekli yükselmesi, 2023’te beklentilerin üzerinde performans gösteren küresel büyümenin önümüzdeki yıl yavaşlayacağı anlamına geliyor. Ekonominin 2024’te zayıf bir performans sergileyeceği tahmin ediliyor. Faizlerin yüksek kalmasının ise ekonomik aktiviteyi olumsuz etkilemesi ve işsizliği artırması öngörülüyor. 2024’te üretim yüzde 2,1 oranında artacak ve bu, bu yıl beklenen büyüme oranından daha düşük bir performans demek. ABD ekonomisi güçlü kalacak ve faizlerin yüksek tutulması bekleniyor. Çin ekonomisinin yavaşlaması da küresel ekonomiyi etkileyecek. Goldman Sachs, 2024 için büyüme tahminini yüzde 15'e çekti ve ABD ekonomik büyümesi konusunda daha iyimser bir görünüm sergiliyor.

Yayın Tarihi: 05.09.2023 12:43
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

2024'te Küresel Ekonomi Zayıf Büyüme Bekliyor

Büyük Ekonomilerde Faiz Oranları Yükseliyor

Ekonomistlere göre, büyük ekonomilerde faiz oranlarının sürekli yükselmesi, 2023’te beklentilerin üzerinde performans gösteren küresel büyümenin önümüzdeki yıl yavaşlayacağı anlamına geliyor. Küresel finans kuruluşlarının tahmincilerinin paylaştığı değerlendirmeler ekonominin 2024’te zayıf bir performans sergileyeceğini gösteriyor. Ekonomistler ayrıca yüksek talebin enflasyonu daha uzun süre yukarıda bırakacağı ve bunun da gelişmiş ekonomilerdeki faiz seviyelerini yüksek tutacağı görüşünde. Birkaç ay öncesine kadar Fed’in 2023 içinde faiz oranlarını düşürmeye başlaması bekleniyordu. Ancak ABD ekonomisinin güçlü kalması tahminlerin ertelenmesine sebep oldu. Ekonomistler şimdi ilk faiz indiriminin gelecek yılın ilkbaharında yapılmasını bekliyor. Faizlerin yüksek kalmasının ise ekonomik aktiviteyi olumsuz etkilemesi ve işsizliği artırması öngörülüyor.

2024'te Büyüme Yavaşlayacak

Consensus Economics danışmanlık şirketinin tahminlerinin toplamına göre, 2024’te üretim yüzde 2,1 oranında artacak. Bu da ekonominin bu yıl kaydetmesi beklenen yüzde 2,4 büyüme oranından daha düşük bir performans sergilemesi anlamına geliyor. Capital Economics’in kıdemli küresel ekonomisti Simon MacAdam ise 2024’teki yavaşlamanın bir kısmının “bazı temel aritmetik etkilerin” sonucu olacağını söyledi. MacAdam ekonominin 2023’te güçlü kalması nedeniyle 2024’te zayıf seyredeceğini belirtti.

ABD Ekonomisi Güçlü Kalacak

ABD bankası Citi’nin baş ekonomisti Nathan Sheets, “Hizmet talebi büyük ölçüde hız kesmeden devam etti, işgücü piyasası güçlü kaldı, ücretler artmaya devam etti. Bu yıl için öngörülen zayıflığın bir kısmı 2024 yılına sarkıyor” dedi. Sheets, ABD dahil birçok ülkede durgunluk olacağını ancak bu durgunluğun beklenenden daha sonra geleceğini söyledi.

Faizler Yüksek Kalacak

Moody’s Analytics’in baş ekonomisti Mark Zandi, ABD ekonomisinin bu yıl bir resesyondan kaçınma ihtimalinin güçlü olduğunu söyleyerek, Fed’in enflasyonu tamamen bastırmak için faizleri daha uzun süre yüksek tutacağını ve bunun da 2024’te daha yavaş büyüme anlamına geldiğini söyledi. Almanya dışında Avrupa ekonomisinin de bu yılı korkulandan biraz daha iyi geçirdiğini söyleyen Zandi, bunun da Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının faizleri yüksek tutma ihtimalini artırdığını belirtti.

Çin Ekonomisi Yavaşlıyor

Çin’in pandemi sonrası toparlanmanın ardından ekonomik yavaşlaması da ekonomistlerin 2024’e dair karamsarlığına katkıda bulundu. Barclays ekonomi araştırmaları başkanı Christian Keller, ülkedeki yavaşlamayı “yapısal” olarak nitelendirdi. Çin ekonomisindeki sorunların küresel ekonomiyi etkileyeceğini belirten Keller, “2024’te yön küresel bir yavaşlamaya uygun görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Goldman Sachs Tahmini

Goldman Sachs, daha önce yüzde 20 olarak öngördüğü ihtimali yüzde 15'e çekti. Goldman'ın Baş Ekonomisti Jan Hatzius bir araştırma notunda, gerçek harcanabilir gelirin, sağlam istihdam büyümesi ve artan reel ücretler sayesinde 2024'te büyüme yeniden hızlanacağını belirtti. Goldman analisti, politika sıkılaştırmasının yarattığı engelin, 2024 başlarında tamamen ortadan kaybolmadan önce azalmaya devam ettiğini düşünüyor. Goldman'ın yüzde 15 olan tahmini, piyasa ortalaması olan yüzde 60'ın oldukça altında bulunuyor. Goldman aynı zamanda ABD ekonomik büyümesi konusunda da emsallerinden daha iyimser ve 2024'ün sonuna kadar ortalama yüzde 2'lik bir ilerleme öngörüyor.