Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

2024 Yapay Zeka Zirvesi Gerçekleştirildi

BTK ve ortaklarının düzenlediği zirvede yapay zeka teknolojilerinin geleceği ve güvenliği masaya yatırıldı.

Yayın Tarihi: 24.12.2024 16:05
Güncelleme Tarihi: 24.12.2024 16:05

2024 Yapay Zeka Zirvesi Gerçekleştirildi

2024 Yapay Zeka Zirvesi Gerçekleşti

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yapay zeka tabanlı teknolojilerin 2030 yılına kadar dünya genelinde 16 trilyon dolarlık bir pazar oluşturacağını vurguladı. Bu rakam, Türkiye'nin 2023 yılı gayri safi milli hasılasının 14 katına denk geliyor.

BTK'nın Rolleri ve İşbirlikleri

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından düzenlenen "Yapay Zeka Zirvesi'24", Google ve Girişimcilik Vakfı'nın işbirliği ile gerçekleştirildi. Zirvede yapay zekanın geleceği, uygulamaları ve yenilikçi çözümleri tartışıldı.

Sayan'ın Açıklamaları

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, yapay zekanın son 15-20 yılda görünür hale geldiğini, fakat temellerinin daha önceye dayandığını belirtti. Sayan, "Geçtiğimiz yıl insanlığın ürettiği veri miktarı 100 zettabyte oldu, bu yıl ise 150 zettabyte bekleniyor. Her birey için kütüphaneler dolusu veri mevcut. Yapay zeka, verilerden bilgiye dönüşüm sürecini hızlandırarak güç katacak." şeklinde konuştu.

Gelecek ve Beklentiler

Sayan, popüler bir uygulama olan Chat GPT'nin sadece 5 günde 1 milyon kullanıcıya ulaştığını ve bu durumun bir rekor olduğunu vurguladı. "Yapay zeka, gelecekte insan seviyesinde bilince ulaşma hedefinde hızla ilerliyor. Bilim insanları, bu seviyeye ulaşma olasılığını %50 olarak değerlendiriyor," dedi.

BTK Başkanı'nın Değerlendirmeleri

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, küresel yapay zeka sektörünün hızlı bir büyüme gösterdiğini belirterek, "Oxford Insight'ın 2023 Hükümet Yapay Zeka Endeksi'nde Türkiye, 193 ülke arasında 47. sırada bulunmakta ve Güney ile Orta Asya ülkeleri arasında 2. sırada yer almaktadır." ifadelerini kullandı. Karagözoğlu, yapay zeka ve siber güvenliğin birlikte çalıştığını ve bu alanda yerli çözümler geliştirdiklerini ifade etti.

USOM'un Başarıları

USOM, bu yıl 97 binin üzerinde zararlı bağlantıyı tespit ederek anında müdahale etti ve 12 binin üzerinde siber güvenlik bildirimi ile ilgili kurumları bilgilendirdi. Bu çabalar sonucunda Türkiye, ITU Küresel Siber Güvenlik Endeksi'nde "rol model" ülke olarak 100 puanla öne çıkmayı başardı.

Zirve kapsamında datathon ve hackathon yarışmalarında ödül kazanan katılımcılara ödülleri dağıtıldı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Akademi, Google ve Girişimcilik Vakfı iş birliğiyle...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Akademi, Google ve Girişimcilik Vakfı iş birliğiyle düzenlenen "Yapay Zeka Zirvesi'24", BTK'de gerçekleştirildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Akademi, Google ve Girişimcilik Vakfı iş birliğiyle...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Akademi, Google ve Girişimcilik Vakfı iş birliğiyle düzenlenen "Yapay Zeka Zirvesi'24", BTK'de gerçekleştirildi.