Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

2023'ün En Önemli Gökyüzü Olaylarından Birisi: Ateş Çemberi Güneş Tutulması

2023'ün en önemli gökyüzü olaylarından biri olan "Ateş Çemberi Güneş Tutulması" iki hafta sonra gerçekleşecek. Dünya üzerinde milyonlarca insanın merakla beklediği halkalı Güneş tutulması, 14 Ekim'de gözlemlenebilecek. Söz konusu olay sırasında Ay, Dünya'nın ışık ve ısı kaynağı Güneş'in önüne geçerek yalnızca kenarlardan ışık yaymasına neden olacak. Böylece ortaya halka şeklinde bir Güneş çıkacak. Gözlem bölgeleri çok kısıtlı. Tam halkalı Güneş tutulmasını gözlemlemek pek de kolay değil. Bunun için doğru zamanda doğru yerde olmanız gerekiyor. Ne yazık ki bu yerlerin sayısı oldukça kısıtlı. Güneş'e doğru açıyla bakan bölgelerde, yukarıdaki gibi halkalı tutulma gerçekleşecek. Bu açının tam sağlanamadığı yerlerde ise kısmi Güneş tutulması izlenebilecek. Dünyanın farklı noktalarında ateş çemberi etkisi yaklaşık 1 saat 40 dakika sürecek. Kuzey Yarımküre'de etkili olacak tutulma ABD, Meksika ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinden izlenebilecek. NASA'ya göre güneşin maksimum düzeyde gizlenec

Yayın Tarihi: 04.10.2023 13:15
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

2023'ün En Önemli Gökyüzü Olaylarından Birisi: Ateş Çemberi Güneş Tutulması

Ateş Çemberi Güneş Tutulması

2023'ün en önemli gökyüzü olaylarından biri olan "Ateş Çemberi Güneş Tutulması" iki hafta sonra gerçekleşecek. Dünya üzerinde milyonlarca insanın merakla beklediği halkalı Güneş tutulması, 14 Ekim'de gözlemlenebilecek. Söz konusu olay sırasında Ay, Dünya'nın ışık ve ısı kaynağı Güneş'in önüne geçerek yalnızca kenarlardan ışık yaymasına neden olacak. Böylece ortaya halka şeklinde bir Güneş çıkacak.

Gözlem Bölgeleri Çok Kısıtlı

Gözlem bölgeleri çok kısıtlı. Tam halkalı Güneş tutulmasını gözlemlemek pek de kolay değil. Bunun için doğru zamanda doğru yerde olmanız gerekiyor. Ne yazık ki bu yerlerin sayısı oldukça kısıtlı. Güneş'e doğru açıyla bakan bölgelerde, yukarıdaki gibi halkalı tutulma gerçekleşecek. Bu açının tam sağlanamadığı yerlerde ise kısmi Güneş tutulması izlenebilecek. Dünyanın farklı noktalarında ateş çemberi etkisi yaklaşık 1 saat 40 dakika sürecek.

Kuzey Yarımküre'de Etkili Olacak Tutulma

Kuzey Yarımküre'de etkili olacak tutulma ABD, Meksika ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinden izlenebilecek. NASA'ya göre güneşin maksimum düzeyde gizleneceği tutulma, ABD'de başlayacak. Tutulmanın yolu daha sonra Meksika, Guatemala, Belize, Honduras, Nikaragua, Panama, Kolombiya ve Brezilya'nın bazı kısımlarını geçecek ve gün batımında Atlantik Okyanusu'nda sona erecek.

Türkiye'den İzlenemiyor

Ne yazık ki halkalı Güneş tutulması ve kısmi Güneş tutulması olayları, ülkemizden gözlemlenemeyecek.

Halkalı Güneş Tutulması Nedir?

Gök olaylarından olan Güneş tutulması farklı şekillerde gerçekleşebiliyor. Bu ay gerçekleşecek olan tutulma Halkalı Güneş tutulması olarak görülecek. İşte Güneş tutulması tarihi. Halkalı güneş tutulması, Ay'ın, Güneş'in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş'i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay'ın çapı, Güneş'in ışık yuvarının çapının yaklaşık 400'de biridir. Ancak Ay'ın Dünya'ya uzaklığı, Güneş'in uzaklığının yine yaklaşık 400'de biridir. Bu yüzden Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir.

Bu yılın ilk güneş tutulması 20 Nisan'da gerçekleşmişti. İkinci tutulması ise halkalı tutulma olarak meydana gelecek. 2023 yılının önemli gök olaylarından halkalı Güneş Tutulması 14 Ekim'de gerçekleşecek. Ekim ayında gerçekleşecek olan Halkalı Güneş tutulması Türkiye'de görülmeyecek.