Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

200 bin TL indirim başladı: Araba alacaklar acele edin büyük zam yolda

Sıfır araba almak isteyenleri ilgilendiren yeni bir açıklama geldi. Gelen açıklamada sıfır arabalara yüksek oranda bir zammın kapıda olduğu bildirildi. Son yıllarda her ay zamlanarak katlanan sıfır arabaların fiyatları, son 3 aydır neredeyse hiç değişmedi. Bazı firmalar, sıfır araç satışlarında ciddi düşüş yaşanması sonrası kampanya başlattı ve kampanyalarla birlikte yeniden sektörde satışlar artmaya başladı. Bunun ardından siparişler bir bir iptal edilmeye başlandı ve bayilerde sıfır arabalar artık bulunmaya başladı. Bu aşamada sıfır araç satışları azalınca taşıt firmaları kampanya yaptı. 200 bin liraya kadar indirimler yapılırken 0 faizli krediler de verilmeye başlandı. Bu kampanyalarla birlikte araç satışları yeniden canlandı.

Yayın Tarihi: 23.10.2023 17:45
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

200 bin TL indirim başladı: Araba alacaklar acele edin büyük zam yolda

200 bin TL indirim başladı: Araba alacaklar acele edin büyük zam yolda

Sıfır araba almak isteyenleri ilgilendiren yeni bir açıklama geldi. Gelen açıklamada sıfır arabalara yüksek oranda bir zammın kapıda olduğu bildirildi. Son yıllarda her ay zamlanarak katlanan sıfır arabaların fiyatları, son 3 aydır neredeyse hiç değişmedi. Bazı firmalar, sıfır araç satışlarında ciddi düşüş yaşanması sonrası kampanya başlattı ve kampanyalarla birlikte yeniden sektörde satışlar artmaya başladı.

2. EL TAŞIT DÜZENLEMESİ GELİNCE İŞLER DÜZELDİ

Bundan 6-7 ay öncesine kadar sıfır araç bulunamıyordu. Bayilere giden vatandaşlar, sıfır araç almak istediklerinde sıraya yazılıyor ve ancak onlara 5-6 ay sonra sıra geliyordu. Bunun nedeni ise galericiler olarak tanımlanan kişilerin kendileri, akrabaları, çalışanları adına sıfır araç talebinde bulunması. Sıfır araba alan bu kişiler, aracı garajda 2 ay beklettikten sonra aldığı fiyattan en az 200 bin lira daha yükseğe satıyordu. Ancak yeni düzenleme ile artık 2. el arabaların sıfırından pahalıya satılamayacağına karar verildi. Bunun ardından siparişler bir bir iptal edilmeye başlandı ve bayilerde sıfır arabalar artık bulunmaya başladı. Bu aşamada sıfır araç satışları azalınca taşıt firmaları kampanya yaptı. 200 bin liraya kadar indirimler yapılırken 0 faizli krediler de verilmeye başlandı. Bu kampanyalarla birlikte araç satışları yeniden canlandı.

ZAM GELİYOR

Sektör temsilcileri yaptıkları açıklamada 2023 model araçların azaldığı ve artık 2024 model araçların geleceğini söyledi. Kampanyaların yeni yılın ilk aylarına kadar da sürebileceğini, 2023 model araçların Ocak ayında bitmesi ile kampanyaların da sona ereceğini söyleyerek, 'Sonraki süreçte döviz kuru, enflasyon gibi sebeplerle fiyatlarda bir miktar yükselişler görebiliriz. Dolayısıyla bu dönem, hem sıfır hem de ikinci el araçta fiyat düşüşleri ve cazip kampanyalarla birlikte otomobil almak isteyen vatandaşlarımız için avantajlı olacaktır' dedi.

TAŞIT KREDİSİ İYİCE DARALDI

Taşıtta kredi sıkıntısına değinen sektör temsilcileri, 'Yatırım amaçlı talep çekildi; ancak yıllardır alımını erteleyen vatandaşların etkisiyle satışlar devam ediyor. Biriken tüketici talebinin etkisiyle yıl sonuna kadar satış trendinin devam edeceğini düşünüyorum. Aylık 85 bin adet bandındaki satışlarla yıl sonunda 1 milyon 50 bin - 1 milyon 100 bin adetlik toplam satışa ulaşılabilir diye tahmin ediyorum. Bu talebin karşılanmasıyla da 2024 yılından itibaren satışların yavaşlayabileceğini tahmin ediyorum. Çünkü, kredili satış oranları % 5'in altına kadar düştü. Taşıt kredisinde faiz oranları % 4'e ulaşmak üzere; yani krediye ulaşmak çok zor' dedi.

GEÇEN SENE 50 - 100 BİN LİRA ZAM GELMİŞTİ

Geçen sene 2023 model araçlar, 2022 model araçlara göre 50-100 bin lira daha pahalıya gelmişti. Aynı şekilde bu sene de 2024 model araçların pahalıya geleceği bildirildi.