Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

1800 Günden Erken Emeklilik İle İlgili Dikkat Çeken Detay Ortaya Çıktı

Emekli olmak isteyen vatandaşlar için malulen emeklilik koşulları ve hangi hastalıkların malulen emeklilik kapsamında olduğu açıklandı. 1800 prim günü ve en az 10 yıl sigortalı çalışma koşulu bulunuyor. Organ nakli, kemik iliği nakli, görme kaybı gibi durumlarda da aylık bağlanıyor. Uyku bozuklukları da malul aylığına sebep olabilir. Malulen emeklilikte SSK ve Bağ-Kur ayrımı yoktur. Maluliyet tespitinde her kurumun sağlık yönetmelikleri dikkate alınır. Malulen emekli olamayan engelliler ise engellilik tespiti yaptırarak emekli olabilir. Vergi indiriminden yararlanmak için özür oranını bildirir rapor ile ilgili kuruma başvurulmalıdır. Sağlık raporu özel hastaneden alınabileceği gibi devlet hastanelerinden de alınabilir. Bakıma muhtaç olanlar için sigorta süresine bakılmaz, ancak en az 1800 gün prim ödemesi şarttır. Geçici maluliyette aylık ödeme süresi hastalığa göre değişir. Malulen emeklilik için en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim ödeme koşulu bulunur. Sağlık sorunu olanlar emekl

Yayın Tarihi: 09.10.2023 22:46
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

1800 Günden Erken Emeklilik İle İlgili Dikkat Çeken Detay Ortaya Çıktı

Emekli Olmak İsteyen Vatandaşlar Dikkat Çeken Ayrıntı Ortaya Çıktı

Malulen emeklilik için 1.800 prim günü ve en az 10 yıl sigortalı çalışma koşulu bulunuyor. Organ, kemik iliği nakli, görme kaybında da aylık bağlanıyor. Uyku bozuklukları nedeniyle de aylık bağlanıyor.

Devlet, vazife malulü er, erbaş, güvenlik korucularına, ailelerine, terör mağdurlarına primsiz aylık bağlarken, tedavisi zor hastalıklar, iş kazaları, meslek hastalığında çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybeden de malulen emekli olabilir.

Malulen Emeklilikte SSK, Bağ-Kur Ayrımı Var Mı?

Maluliyet tespitinde sigorta ayırımı bulunmuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı, özel güvenlik hizmetleri ve normal sigortalıların maluliyet tespitinde her bir kurumun sağlık yönetmelikleri dikkate alınıyor.

Hangi Hastalıklar Malulen Emeklilik Kapsamında?

Malulen aylık bağlanılan bazı hastalıklar şöyle; Kanser, organ nakli, genetik hastalıklar, beyin tümörleri, MS, Parkinson, Alzheimer, demans, sara ve bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozuklukları, zeka gerilikleri, bipolar bozukluk, AIDS, tüberküloz, kalp, böbrek, akciğer nakli, görme azlığı, retina kanamaları ile birlikte işitme kaybı, anemi, organ kaybı, solunum sistemi hastalıkları.

Malulen Emekli Olamayan Engelli Hakkıyla Emekli Olabilir Mi?

Olabilir. Malulen emekli olmak için gerekli sigortalılık süresi, prim koşulunu yerine getiremeyen engellilik tespiti yaptırarak emekli olabilir.

Vergi İndiriminden Yararlanmak İçin Ne Yapılmalı?

Vergi indiriminden yararlanmak için özür oranını bildirir rapor ile ilde bulunan defterdarlık ya da vergi dairesine başvurulur.

Maluliyeti Belirleyen Sağlık Raporu Özel Hastaneden Alınabilir Mi?

Sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünce verilen sevk yazısında belirtilen devlet üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma hastaneleri, askeri hastaneler sağlık raporu düzenleyebilir. Bu nitelikte hastanelerin bulunmaması durumunda devlet hastaneleri de sağlık raporu düzenleyebilir. Rapor, kurula gönderilir. Kurul maluliyet kabul edebilir ya da red edebilir.

Bakıma Muhtaç Olanlar İçin Sigorta Süresine Bakılıyor Mu?

Başkasının bakımına muhtaç olanların 10 yıllık sigortalılık süresine bakılmıyor. Ancak, en az 1800 gün prim ödemesi şartı isteniyor.

Geçici Maluliyette Süreler Hastalığa Göre Değişiyor Mu?

Geçici maluliyette aylık ödeme süresi 12 ay ile 24 ay arasında değişiyor. Tüm kanser hastalarında tanı konulduktan sonra bir yıl için başvurulması şartıyla 18 ay maluliyet aylığı bağlanıyor. Bazı hastalarda da tanı konulduğunda 12-24 ay aylık bağlanabiliyor.

Malulen Emeklilikte Sigorta, Prim Gün Zorunluluğu Var Mı? Borçlanma Yapılabilir Mi?

Ağır hastalıklarda malul aylığı bağlanması için en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim ödeme koşulu bulunuyor. Prim gün sayısını borçlanma ile tamamlayanlar da aylık alabiliyor.

Sağlık Sorunu Olanlar Emeklilik İçin Ne Yapmalı, Nereye Başvurmalı?

Çalışma, kazanma gücünün tamamını ya da bir kısmını kaybetme durumunda sürekli gelir kaybına neden olan fizyolojik bir risk olarak tanımlanan malullük durumunda erken emekli olunabiliyor. Emeklilik için sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünün ilgili servislerine başvurulabilir. Geçici malul aylığının kalıcı olması için de bir hastalık nedeniyle çalışma gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp olduğuna dair sağlık raporu gerekiyor. Rapor için sosyal güvenlik merkezine başvurarak yetkili hastanelere sevk talep edilir.