Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

100 Bin Lira Ceza Ödeyecek! Airbnb Düzenlemesi TBMM'ye Sunuldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Airbnb’yi kapsayan düzenlemesini TBMM’ye sundu. Ev sahipleri artık Airbnb kiralamalarında dikkatli olmak zorunda. İzin belgesi bulunmadan turizm amaçlı konut kiralayanlara, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu düzenlemelerle birlikte ev sahipleri belirlenen kurallara uymak zorunda kalacak. Aynı konut bir sene içinde dört defadan fazla kiraya verilemeyecek.

Yayın Tarihi: 19.10.2023 13:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

100 Bin Lira Ceza Ödeyecek! Airbnb Düzenlemesi TBMM'ye Sunuldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Airbnb’yi kapsayan düzenlemesi TBMM’ye sundu

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Airbnb’yi kapsayan düzenlemesini TBMM’ye sundu. Düzenleme ile konutların belgelendirilmesi ve kiralama ile elde edilen gelirin kayıt altına alınmasına ön ayak sağlıyor. Uygulama ile kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi ve vergi gelirlerinin artırılması amaçlanıyor.

Ev Sahipleri İçin Yeni Düzenlemeler

Ev sahipleri artık Airbnb kiralamalarında dikkatli olmak zorunda. Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması zorunlu hale gelecek. İzin belgesi ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilecek. Konutların belgelendirilmesi ve kiralama ile elde edilen gelirin kayıt altına alınması sağlanacak.

Cezalar ve Kurallar

İzin belgesi bulunmadan turizm amaçlı konut kiralayanlara, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu sürede izin belgesi almazsa 500 bin lira para cezası kesilerek, yeniden 15 günlük süre uygulanacak. Buna rağmen kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında 1 milyon lira ceza uygulanacak.

Etkileri ve Sonuçları

Bu düzenlemelerle birlikte ev sahipleri belirlenen kurallara uymak zorunda kalacak. Aynı konut bir sene içinde dört defadan fazla kiraya verilemeyecek. Bu durum, normal kiralamalarda konut kira bedellerinin düşmesine sebep olacak. Ev sahipleri artık astronomik rakamlar isteyemeyecekleri için turizm yapabildikleri için ev sahipleri astronomik rakamlar istiyorlardı. Bunların önüne geçilmiş olacak.